Националният отбор на България по баскетбол за мъже започна подготовка

...
Националният отбор на България по баскетбол за мъже започна подготовка
Коментари Харесай

Барчовски преди световните квалификации: Шансовете ни са реални

Националният тим на България по баскетбол за мъже стартира подготовка за първите си два мача от международните квалификации за шампионата през 2023 година, които ще се организира в Индонезия, Япония и Филипините.
България гостува на Литва в Клайпеда на 26 ноември, а три по-късно приема Босна и Херцеговина в " Арена Ботевград ". Третият противник в нашата група " F " Чехия ще срещнем в идващия квалификационен прозорец през февруари 2022 година. За втория стадий от квалификациите за Мондиал 2023 ще се класират първите три тима от групата.

" В момента сме 11 индивида и чакаме до два дни другите четирима, с цел да се съберем всички. На този стадий всички са здрави. Само един дребен проблем има, който към този момент ще запазя в загадка. Надявам се да отшуми ", разяснява за Българска телеграфна агенция селекционерът на националния ни отбор Росен Барчовски преди първата подготовка на състава в Ботевград.

" В моята глава възможностите ни са действителни и главната ми задача е да предам това на момчетата ", безапелационен бе старши треньорът.

" В въодушевление сме, само че при започване на лагерите е по този начин. Да забележим след края по какъв начин ще е. До първия мач можем да свършим главно отборна работа, тактичност. Все отново имаме основа от предходния квалификационен цикъл за европейското състезание, плюс лагера, който направихме през лятото в Панагюрище, тъй че няма да започваме от нулата. Всички момчета са били и преди в тима, няма някой, който да е напълно нов. Това е, което можем да създадем. То не ни отличава от другите страни. Всички ще сме по 4-5 дни подготовка ", съобщи още Барчовски.

По мотив обстановката с Александър Везенков, който е зает с клубния си отбор Олимпиакос в Евролигата и натурализирания американец Дий Бост, който също не е част от състава при започване на международните квалификации, Росен Барчовски изясни:

" За Александър Везенков няма нищо ново. Няма по какъв начин да взе участие. Проблемът не е в него, дори не бих споделил, че е и в Олимпиакос. Ако бъде пуснат един играч, това значи, че те би трябвало да пуснат всички останали за националните им тимове. Това значи, че и Панатинайкос би трябвало да направи същото, а тъй като не може да се случи, изобщо сме не запомнили за тази алтернатива в тези квалификации. Чак в третия прозорец през юни вероятно и несъмнено за европейското състезание. "

Старши треньорът добави, че с Дий Бост има предварителна сделка.

" Още в края на евроквалификациите се разбрахме, че няма да взе участие в този момент на международните, а за европейското ще бъде на линия ", разясни Барчовски.

Той удостовери, че процедурата по натурализацията на различен американец Дейвид Кравиш е в напреднала фаза, само че се развива постепенно.

" Има специфични правила и условия, които са тромави и вероятно за февруари парспортът му ще бъде подготвен ", показа Росен Барчовски.

Колкото до първите два противника на България - Литва и Босна и Херцеговина, Барчовски разяснява:

" Най-трудно е разузнаването за Литва, тъй като са дали много уголемен състав. Треньорът е нов, имат състезатели, които са в Евролига, само че и доста, които играят Еврокъп или Шампионска лига на ФИБА. Докато при Босна и треньорът е същият, и съставът е почти същият. Ще гледаме най-малко един техен мач. "

" За първата среща ще ни бъде най-трудно. Смятам, че Литва имат предимство, тъй като при нас няма треньорска смяна и съставът е почти същият, тъй че това ще е проблем, с който ще опитаме да се оправим. Няма да е елементарно ", приключи Росен Барчовски.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР