Националният осигурителен институт да поеме изплащането на първите три дни

...
Националният осигурителен институт да поеме изплащането на първите три дни
Коментари Харесай

ДПС: НОИ да плаща и първите три дни от болничните, а не работодателите

Националният застрахователен институт да поеме изплащането на първите три дни от болничните на чиновниците, а не работодателите. Това оферират от Движение за права и свободи в законопроекта за бюджет на Държавното публично обезпечаване. Идеите на партиите би трябвало да са подготвени до на следващия ден вечерта и Движението е една от дребното групи, които е направила оферти и по трите съществени бюджета.

За задачата от партията оферират да се усилят приходите в системата с 300 млн. лева, като 200 млн. лева от тях да отидат точно за тази мярка, която от дълго време е цел на работодателските организации. В претекстовете към законопроекта обаче не се споделя за какво е нужна смяната и какви са предстоящите изгоди, няма и оценка на въздействието.

Движение за права и свободи желае и запазването на минималния застрахователен приход на равнище от 650 лева, а не на 710 лева, както предлага финансовото министерство.

Очаквано - дружно с това от Движението желаят и опазване на прага на оптималния застрахователен приход на 3000 лева Асен Василев пък предлага внезапно нарастване с 13% до 3400 лева Освен на опозицията обаче, той среща и несъгласието на съдружните си сътрудници от " Демократична България ", както и на ИТ браншовите организации и на работодателите като цяло. Това е една от поправките, които не е несъмнено дали ще успее да прокара новият финансов министър.

Освен това - Движение за права и свободи предлага нарастване на минималния застрахователен приход на земеделските стопани и на тютюнопроизводителитедо едвам 460 лева, а не както е плана на МФ - до 710 лева

Друго предложение на Движението е пенсиите да се покачат по променено съответствие на по този начин нареченото Швейцарско предписание и то да не е 50% от растежа на инфлацията и 50 на 100 от растежа на осигурителния приход, а надлежно 75 и 25 % от тези индикатори.

Това е де факто промяна на правилото и задачата й е да се вземе поради с по-голяма степен инфлацията, тъй че нарастването, което е планувано за 6,1%, да е по-голямо и да изпревари инфлационния напън. Не е ясно обаче дали концепцията на Движението е това да се случи единствено за тази година или да продължи да работи и отсега нататък.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР