Националният омбудсман Мая Манолова не вярва, че законът за горивата

...
Националният омбудсман Мая Манолова не вярва, че законът за горивата
Коментари Харесай

Мая Манолова: Законът за горивата не удря сивия сектор

Националният омбудсман Мая Манолова не има вяра, че законът за горивата ще удари сивия бранш, тъй като няма текстове, които биха преборили корупцията и биха спомогнали за изсветляване на стопанската система.
Не ми е известно контрабандист да се записва, добави тя.

Там просто, с изключение на подготвяното ликвидиране на дребния бизнес в областта на горивата няма безусловно нищо друго. Този закон е прочут измежду българските жители като Картелния закон, тъй като той слага невероятно високи условия към дребните и междинни търговци на горива, към дребните и междинни превозвачи на горива и резултатът от този закон ще бъде безспорното очистване на дребния и междинния бизнес, което ще ограничи конкуренцията, ще насърчи монополизма. В резултат на това ще банкрутират няколкостотин компании и не просто няколко хиляди души ще останат без работа, само че това ще удари безусловно всички нас, които сме по един или различен метод консуматори на горива посредством повишение на цените на горивата, изясни тя пред Българска национална телевизия.

" Моят ангажимент е отбраната на правата на жителите и във всеки един случай, при всеки един проблем, при всеки един опит за посягане върху права на хора моята интервенция е предстояща и неизбежна. Не мога да подмина нито едно неприятно решение, което би ощетило българските жители, без значение дали става дума за сметките за вода, за сметките за парно, без значение дали става дума за възлагането на отговорности, които не могат да бъдат изпълнени какъвто е казусът с неуспеха на старта на винетната система, дали става дума за закон, който толерира огромните и убива дребните ", сподели националният омбудстман.

Проблемът с цената на водата е освен в работата на КЕВР, който към този момент обичайно пази монополистите, а не на жителите, сподели Манолова. Тя изясни, че проблем има и в неприятното законодателство, което свежда промяната във ВиК бранша само и единствено до повишение на цената на водата. Според нея няма логичност в това да се покачва цената, а да не се държи сметка за нейното качество, за възстановяване на услугата, понижаване на течове и загуби. 62% не престават да бъдат загубите от течове от системата. Инвестициите за 2017 година са стигнали, с цел да бъде актуализирана 0.5% от цялата водопреносна система, което значи, че цялата система може да бъде рехабилитирана в границите на 200 години, сподели Манолова. Безнес проектите, в които е заложено нарастването, не могат да бъдат пипнати. Те са гласувани преди 1-2 години и в интервал от 5 години нищо не може да бъде поправено.

Манолова не има вяра, че законът за горивата ще удари сивия бранш, тъй като няма текстове, които биха преборили корупцията и биха спомогнали за изсветляване на стопанската система.

Там просто, с изключение на подготвяното ликвидиране на дребния бизнес в областта на горивата няма безусловно нищо друго. Този закон е прочут измежду българските жители като Картелния закон, тъй като той слага невероятно високи условия към дребните и междинни търговци на горива, към дребните и междинни превозвачи на горива и резултатът от този закон ще бъде безспорното очистване на дребния и междинния бизнес, което ще ограничи конкуренцията, ще насърчи монополизма. В резултат на това ще банкрутират няколкостотин компании и не просто няколко хиляди души ще останат без работа, само че това ще удари безусловно всички нас, които сме по един или различен метод консуматори на горива посредством повишение на цените на горивата.

Манолова съобщи още, че се е обърнала за подпомагане към европейския омбудсман във връзка законодателния пакет " Мобилност " на френския президент Макрон, който ощетява българските превозвачи.

150 000 български жители и техните фамилии ще бъдат наранени от закона на Макрон. Изпратих писма и до ръководителите на Европарламента и Европейската комисия. Надеждата за победа на българския интерес демонстрира, че когато всички работят дружно, може да има резултати. Нека с повече почит европейските институции да гледат на правата на българските жители, безапелационна е Манолова.

По тематиката с напрежението в село Войдиново след побой от роми над военнослужещ, омбудсманът е безапелационна, че в ромските гета цъка бомба и това е резултат от отлагани дейности на държавно управление след държавно управление. Едва ли не се основава очакване че посредством други правонарушения, каквото е противозаконното строителство, се санкционират престъпни закононарушения, каквото е побоят над военнослужещ, изясни Манолова. Бих призовала с цялата си суровост управляващите да санкционират виновниците. Чувството, че можеш да пребиеш човек и просто да ти се размине, това просто взривява жителите.

Ще съсредоточим нашите старания в борбата против монополите, банките и бързите заеми през новата 2019 година, сподели още Манолова.

Тя насочи апел всички производители и търговци да поддържат нейната самодейност за обществена кухня, в която безусловно всичко е непринудено и безплатно. В църквата на Женския пазар " Св. Св. Кирил и Методий " всеки ден храним към този момент над 500 души, които получават топъл обяд, пространство, отношение, поддръжка, разкри тя.

В края на диалога Мая Манолова показа, че не мисли да бъде идващия омбудсман на България. Мандатът й на поста изтича през юли 2020 година, когато би трябвало да бъде определен нов публичен правозащитник. Не знам в каква кондиция ще бъда, тази работа изисква доста труд, старания и централизация, добави актуалният омбудсман.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР