Националният омбудсман Диана Ковачева се захвана с недоразуменията с новите

...
Националният омбудсман Диана Ковачева се захвана с недоразуменията с новите
Коментари Харесай

Омбудсманът подхвана дивотиите с новите билети в София

Националният омбудсман Диана Ковачева се захвана с недоразуменията с новите билети в София. От страницата си във фейсбук юристката заяви, че към този момент е писала до шефа на СОС Георги Георгиев да се вземат ограничения за туширане на несправедливостите.

Ето цялостния текст:

Изпратих писмо до ръководителя на столичния общински съвет Георги Георгиев и до столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което сигнализирам за огромен брой тъжби, свързани с променените условия за пътешестване в градския превоз, които са в действие от 1 януари т.г.

В сигналите си до мен столичани стачкуват и остро възразяват против измененията, които се отнасят до типа на транспортните документи, условието за тяхната наложителна валидация като изискване за постоянен превозен документ и оскъпяването на транспортната услуга посредством отпадане на някои стопански преференциални транспортни документи.

Още през юли м.г. предизвестих в преднамерено писмо до ръководителя на СОС, че с готвените промени не се реализира облекчаване на транспортните потребности на пасажерите, което бе изведено като водеща цел на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община.

Недоволство измежду хората буди отпадането на някои тарифни артикули – най-много месечната карта за пътешестване с метро, месечната карта за пътешестване с една линия на надземния превоз.

Гражданите се оплакват, че пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация само по една линия на градския превоз или с метро и след измененията са принудени да си закупят месечна карта за всички линии, което не дава отговор на действителните им потребности.

Пътниците, които преди използваха талоните за 10 пътувания, също недоволстват, тъй като пътуват случайно с градски превоз и в този момент са принудени да си купуват превозен документ, който обаче не дава отговор на транспортната им нужда и бюджета.

Категорична съм, че новата тарифна политика не трябва да става посредством отнемане на пасажерите от избор по отношение на типа на транспортните документи, които имат право да употребяват.

Обърнах внимание и на различен огромен проблем – наложителната валидация на транспортните документи, показах, че неспазването й е обвързано с налагането на санкция, което тормози и затруднява изключително доста възрастните хора.

В този смисъл считам, че следва да се преразгледа новата тарифна политика като се запазят транспортните документи, даващи опция за пътешестване съгласно потребностите на ползващите градски превоз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР