Националният институт за недвижимо културно наследство ще представи резултатите от

...
Националният институт за недвижимо културно наследство ще представи резултатите от
Коментари Харесай

НИНКН представя териториална програма за недвижимите културни ценности в Пловдив

Националният институт за недвижимо културно завещание ще показа резултатите от Териториалната стратегия в  Пловдив на 19 май от 13 ч. в Голямата конферентна зала на Дома на културата „ Борис Христов ”.
Прочетете още
Кое основава лицето, духа и идентичността на един град? Какво значи недвижимото културно завещание за развиването на един град? Как градската среда въздейства върху хората и обществото? Има ли конфликт сред опазването недвижимото културно завещание и актуалните градски процеси? Може ли недвижимото културно завещание да бъде стопански запас с висока добавена стойност? Какво сме наследили и какво ще оставим в завещание?

Териториалната стратегия на НИНКН търси отговорите на тези въпроси, с цел да обезпечи на жителите на Пловдив опцията да вземат осведомени решения за развиването на града.Това е предизвикването пред хората от XXI век, които формиратградската среда за идващите генерации.

Пловдив има съвсем 800 паметника на културата. Още десетки единични здания и ансамбли към момента не са проучени и документирани. Заедно те вършат града извънреден. Към образците от Античността и Средновековието, Възраждането и началото на XX век се прибавят обекти от средата и втората половина на предишния век. Времето е отсяло скъпото от нетрайното и тази обекти са станали присъща част от образа на града.

Задачата на екипа на НИНКН, управителен от  урбаниста Владимир Петров, бе да направи оценка на положението на недвижимото културно завещание, да разпознава постройките с капацитет и принос към градската уникалност, да изследва, да картографира и да намери незнайни до момента архивни документи, свързани с обектите и с градоустройствената история на най-стария град в Европа.

За пръв път специалистите на НИНКН – архитекти, археолози, културолози, историци и урбанисти, изследват образните коридори и историческите пейзажи в Пловдив. Без да бъдат класическа недвижима материална полезност, те свързват в едно цяло обособените детайли и основават градския интегритет – в действителност привлекателността на Пловдив.

Екипът е признателен за съдействието на Общинския институт „ Старинен Пловдив “, Община Пловдив, Община Пловдив – Район „ Централен “, Дирекция " Регионален държавен списък ", Регионалния археологически музей и Регионалния исторически музей в Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР