Националният институт по метеорология и хидрология спира публикуването на прогнози

...
Националният институт по метеорология и хидрология спира публикуването на прогнози
Коментари Харесай

НИМХ спира прогнозите за времето на сайта си |

Националният институт по метеорология и хидрология стопира публикуването на прогнози за времето на уеб страницата си, разгласи Красимир Стоев пред БНР и добави, че най-вероятно ще спре и подаването на прогнозите към медиите. Той не посочи от кой момент ще се случи това.

По този метод Национален институт по метеорология и хидрология афишира протестна подготвеност поради изваждането на Института от Министерството на образованието и науката и прехвърлянето му към Министерството на околната среда и водите.

Този ход - заложен нормативно първо в преходните и заключителни разпореждания на проектозакона за бюджета за 2022 година, а след това отстранен от там и трансфериран като текст в Закона за водите - не е бил разискван от министъра на образованието акад. Николай Денков с управлението на института, твърди Стоев, който намира това за неприемливо.

" Среща с министъра на образованието не е имало. Смея да настоявам, че е нарушена връзката. Не може да се трансферира една институция от едно министерство към друго, без да се допитат до служащите и чиновниците в Института (...). С министър Сандов мисля, че управлението на института се е срещало, само че с акад. Денков - не ", сподели Стоев.

Той дефинира прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН в Министерство на околната среда и водите посредством Закона за водите като " доста необичайно ". Според него първичното заявление да бъде осъществена структурна смяна, без това да визира работата на института не кореспондира с действителността сега. Първото директно следствие от дейностите на министъра на образованието ще е, че няма да разполагаме с делегиран бюджет. " В Закона за водите тази точка - за правото ни да имаме делегиран бюджет - е непосредствено изтрита ", уточни метеорологът.

На противоположно мнение е говорителката на кабинета Лена Бориславова. Днес съобщи, че няма проблем със средствата за Национален институт по метеорология и хидрология, а става дума единствено за структурни промени:

„ Осигурени са средства и опазване на стратегиите, по които Национален институт по метеорология и хидрология реализират сега своите действия. Освен това, казусът е обсъден и в границите на съдружния състав на държавното управление и има цялостно съгласие за нуждата от тази структурна смяна без, несъмнено, да се визира по никакъв метод вярното действие на Национален институт по метеорология и хидрология като институт ".

Втори мотив за терзание за метеоролозите е неяснотата какво се случва с научната активност в Национален институт по метеорология и хидрология:

" Изключително ме тормози по какъв начин ще продължи развиването на научната активност в Института. През октомври 2021 година опазих докторска степен по метеорология и въобще не ми е ясно защо ще ми бъде нужна тази докторска степен. Определено прогнозата ще продължи в което и министерство да бъдем. То е ясно. Но по какъв начин ще се развива научната активност в института и за всички сътрудници, които са научни служащи не е доста ясно, не е доста добре конкретизирано това ".

Недоумение има и по въпроса за какво ги трансферират тъкмо към Министерство на околната среда и водите:

" Много дребна част от активността на Национален институт по метеорология и хидрология е обвързвана с Министерство на околната среда и водите и дръзвам да настоявам, че това е погрешно решение, не навръх мястото си, тъй като ние обслужваме още 7 други министерства. След време може на различен министър да му хареса да ни вземе в неговото министерство. Нещата, които се случват, са много странни. (...) Смятам, че мястото ни е в МОН - теоретичен институт, който развива просвета.

Аз вземам участие - участвах като докторант и ще продължа да вземам участие - в планове, които се занимават с популяризация на метеорологията в учебните заведения. Това е методът да се притеглят младежи. В момента приключват двама, трима индивида " Метеорология " в университета. Сами разбирате, че след недълъг интервал от време ще има и рецесия за метеоролози.

Надявам се, че ще се прояви здрав разсъдък, ще бъдем чути, по някакъв метод ще се реализира компромис от двете страни ".

Щаб в Национален институт по метеорология и хидрология разисква и прекосяването към ефикасен митинг, който е последната и последна мярка, в случай че работещите там не бъдат чути.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР