Националният архив на САЩ разсекрети хиляди документи, свързани с убийството

...
Националният архив на САЩ разсекрети хиляди документи, свързани с убийството
Коментари Харесай

Разсекретиха документи за убийството на президента Кенеди

Националният списък на Съединени американски щати разсекрети хиляди документи, свързани с убийството на някогашния президент Джон Кенеди през 1963 година. Това стана малко откакто американският президент Джо Байдън издаде заповедта за разсекретяване, като още стотици поверителни документи остават секретни, съобщи Ройтерс.
Кенеди бе убит на 46 години, до момента в който се возеше в кортежа си през Далас на 22 ноември 1963 година

Разследване под управлението на тогавашния ръководител на Върховния съд на Съединени американски щати Ърл Уорън стигна до заключението, че Лий Харви Осуалд, някогашен морски пехотинец и последовател на комунистическите хрумвания, живял в някогашния Съветски съюз, е работил самичък. Но следствието бе необятно подложено на критика от университетските среди и от историците през миналите съвсем 60 години от убийството.

Хиляди книги, публикации, телевизионни излъчвания и филми прокарват концепцията, че убийството на Кенеди е било резултат от изтънчена интрига. Нито едно от тях не е довело до задоволително доказателства, че Осуалд, който бе убит от притежателя на нощен клуб Джак Руби два дни след убийството на Кенеди, е работил с някой различен, макар че те съставляват значимо културно завещание.

През 1992 година Конгресът на Съединени американски щати подреди всички останали запечатани документи, отнасящи се до следствието за гибелта на Кенеди, да бъдат изцяло отворени за обществеността от Националния списък след 25 години, до 26 октомври 2017 година, като се изключи тези, за които има предписание от президента на Съединени американски щати да останат към момента секретни.

През 2017 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп разсекрети поредност от документи, само че реши останалите материали да бъдат резсекретявани поетапно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР