Националната здравноосигурителна каса вече ще плаща средно с 10% повече

...
Националната здравноосигурителна каса вече ще плаща средно с 10% повече
Коментари Харесай

Личните лекари вече ще могат да ни дават повече направления

Националната здравноосигурителна каса към този момент ще заплаща приблизително с 10% повече за клиничните пътеки. Това е залегнало в подписания Национален рамков контракт за 2018 година, който влиза в действие от през днешния ден, 1 април.
По-голямо е нарастването на пътеките за рехабилитация и долекуване.
" Този рамков контракт не е идеалният, той няма да реши проблемите в системата на опазването на здравето, само че е по-добър, стъпка напред във опциите, които ни даде бюджетът на Здравната каса, гласуван от Народното събрание ", разяснява доктор Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз, пред Българска национална телевизия.
" По отношение на пациентите ще се отрази позитивно това, че сме заложили в него доста увеличение на размерите здравна активност - ще има повече посоки за съвещания със експерт и за проучвания, ще има по-голям обсег на обхванатите пациенти за профилактични, диспансерни прегледи, имунизациите ще бъдат повече, тъй като приоритет е детското и майчино опазване на здравето. Клинични пътеки са доста увеличени, тези, в които се преглеждат деца. Това ще понижи чакането на пациентите пред кабинетите, ще направи по-лесен достъпа до системата ", добави Павлова.
Според нея повишението на цените ще подсигурява и по-добро качество на здравната активност.
От тази година дамите на възраст сред 30-40 години ще имат право да бъдат годишно съветвани при акушер-генеколог и да им бъде направена цитонамазка, заяви още доктор Павлова. По думите ѝ, когато при два отрицателни резултата има такива, периодичността се трансформира след 3 години.
Ще бъде наложителна консултацията с кардиолог, когато персоналните лекари открият включен пациент в тяхната листа, с висок риск, изчислен по корпус системата.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР