Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага да се повишат цените на

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага да се повишат цените на
Коментари Харесай

НЗОК предлага с 8% по-високи цени на клиничните пътеки

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага да се покачат цените на клиничните пътеки, както и на клиничните и амбулаторните процедури с осем %, считано от 1 септември 2022 г. Това сподели пред публицисти проф. Петко Салчев, шеф на НЗОК след съвещание на надзорния съвет на Касата. Предложенията са изпратени до Българския лекарски съюз (БЛС).
Прочетете още
С 18 на 100 да се усилят цените на медико-диагностичните действия, предлага още Надзорът. Това са опциите на бюджета ни сега, предложенията ни са такива за да не се връщат пари в държавния бюджет, добави още проф. Салчев.

Ако БЛС не се съгласи, няма да има анекс към Националния рамков контракт, а цените на клиничните пътеки няма да се трансформират, сподели още проф. Салчев. Касата не може еднолично да вземе решение за смяна на цените на клиничните пътеки, напомни проф. Салчев. И уточни, че няма период, в който БЛС да върне отговор.

Предишното нарастване на клиничните пътеки – с 25 на 100, беше през май тази година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Ако останат средства в бюджета на Касата, има вид да се трансферират за идната година като предплатени заплащания. Няма де се връщат пари в държавния бюджет, увери проф. Салчев.

Изпълнението на бюджета на НЗОК към септември е в границите на заложеното, като все още се чака преразход в профилираната извънболничната здравна помощ (СИМП) и в денталната помощ, добави проф. Салчев.

Общата планирана стойност на предстояща нужда от спомагателни средства е в размер на 32 млн. лв., се показва в решенията, взети през днешния ден от Надзорния съвет и оповестени на уеб страницата на НЗОК.

Предложението на Българския лекарски съюз беше цените на клиничните пътеки да се покачат с 18 %. По време на среща през октомври, в която участваха и представители на Министерство на здравеопазването (МЗ) и Надзорния съвет на НЗОК, не беше реализиран консенсус, само че от Министерство на здравеопазването тогава оповестиха, че ще се търси опция за повишение на цените на клиничните пътеки с сред 12 и 20 %.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР