Националната служба за охрана (НСО) съобщи, че не е имала

...
Националната служба за охрана (НСО) съобщи, че не е имала
Коментари Харесай

НСО не е имала информация за защитени свидетели в сградата на Министерския съвет

Националната работа за защита (НСО) заяви, че не е имала информация за " предпазени очевидци " в постройката на Министерския съвет на бул. " Дондуков " 1 в София.

Позицията на НСО идва, откакто държавното управление изиска освобождението на началника на службата ген. Емил Тонев. Мотивът бе, че службата е предала на прокуратурата записите от по следствие на Софийската градска прокуратура.

Доколко и от кой момент в постройката на Министерския съвет има „ предпазени очевидци “, или същите влизат в постройката, и чиято идентичност не следва да бъде компрометирана - нямаме такава информация и в никакъв случай не сме имали, се споделя в известието на НСО.

В позицията си до президента НСО разяснява всяка от точките, изложени от кабинета по желаното премахване на ген. Емил Тонев.

„ Относно „ забавеното и изчезнало даване и подпомагане по време на митингите през по-миналото лято “, следва да бъде посочено, че записите от 10 юли 2020 година са поискани на 16 юли 2020 година от органите на Министерство на вътрешните работи и са предоставени неотложно (в същия ден) “, коментират от НСО.

Тогава имаше антиправителствените митинги против кабинета на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, при които под колоните на постройката на Министерския съвет бяха пребити мирни жители от полицията.

НСО не приема и изказванието за непрозрачно консумиране на средства. „ Бюджетът на НСО се разходва по легален метод, другото е погрешно и даже клеветническо. Всеки лев е изразходван по предопределение, почтено и транспарантно, и според настоящата нормативна уредба “, настояват от службата.

НСО декларира още, че не са правени пропуски или взаимни отстъпки с защитата на премиера и министрите. По този метод службата опровергава изказванието на кабинета, че е имало „ и други пропуски в обезпечаването на сигурността на жителите и на представителите на кабинета “.

В сряда началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова разгласи пред медиите решението на държавното управление да предложи на президента освобождението на ген. Емил Тонев.

По-късно в монтанското село Бързия президентът Румен Радев сподели, че не приема за състоятелни претекстовете на кабинета и няма да в профил началника на НСО.

Ген. Емил Тонев беше назначен за началник на НСО от президента през август 2020 година Това стана откакто държавното управление на Бойко Борисов даде единодушие. НСО е единствената работа, която остана под шапката на президента, само че назначението на началника ѝ се съгласува с Министерския съвет.

Емил Тонев размени на поста Красимир Станчев, който подаде оставка след скандалния случай при така наречен летен сарай на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Тогава

51-годишният бригаден военачалник Емил Тонев е приключил Военния факултет наНационалната спортна академияпрез 1993 година Той е занаятчия на спорта по кикбокс. През 1995 година постъпва на работа в системата на Министерство на вътрешните работи. В продължение на три години е помощник във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска активност (ВИПОНД-МВР).

В интервала 1997 - 1999 година работи в Бюрото за оперативно търсене (БОИ-МВР), а от 1999 година до 2004 година в Дирекция„ Национална работа сигурност “ на Министерство на вътрешните работи, където заема оперативни длъжности.

През 2000 година приключва едногодишен курс за първична подготовка на офицери по национална сигурност в Академията на Министерство на вътрешните работи, а през 2003 година - двумесечен курс в Международна правоохранителна академия (ILEA)в Будапеща, Унгария.

Започва работа в Националната работа за защита през 2004 година, като поредно заема длъжностите контрольор, старши контрольор, основен контрольор, шеф на бранш и шеф на отдел. През 2007 година приключва курс „ Дипломатическа сигурност “, „ Лична и постова защита “ в ILEA, Будапеща,а през 2012 година курс „ Охрана на високопоставени персони “ в Дирекция за интернационално съдействие на френската полиция вОйсел. Две години по-късно има приключен курс „ Дипломатическа сигурност “и „ Разкриване на враждебно наблюдаване “ вАтина.

На 13 юли 2016 година е назначен за заместник-началник наНСО.

През 2018 година приключва стратегически курс с подготовка „ Изпълнение на управителни длъжности в системата за национална сигурност и защита “ въвВоенната академия „ Георги Сава Раковски “ в София.

От 31 юли 2020 година краткотрайно извършва длъжността шеф на НСО, а от 21 август 2020 година е назначен за шеф на НСО и почетен с висше военно званиебригаден военачалник.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР