Националната контролна комисия на Движение Да, България наложи наказание “предупреждение

...
Националната контролна комисия на Движение Да, България наложи наказание “предупреждение
Коментари Харесай

Мустафа Емин е с предупреждение за изключване от „Да, България“ заради скандала в Пирогов

Националната контролна комисия на Движение „ Да, България ” наложи наказване “предупреждение за изключване ” на Мустафа Емин поради случая в незабавната болница „ Пирогов ” в края на август, съобщи Дарик.

Решението е взето от членовете на комисията след обширно и задълбочено изследване на обстоятелствата към събитията в “Пирогов ”, проучване на отчетите на медицинските лица, ревизиране на видеозаписите от болничното заведение и чуване на Мустафа Емин, който е дал обстойни пояснения за дейностите си във вечерта на 28 август.

При разглеждането на случая комисията е открила, че има нарушаване, произлизащо от неоправданото споменаване от страна на Мустафа Емин за съществуването на персонални връзки с други институции за възстановяване на процесите в “Пирогов ” към медицински лица, които нямат отношение на надзор и ръководство на тези процеси. Посочва се, че това опонира на Устава на Движение „ Да България ”, където е записано, че измежду главните цели на партията е „ подсилване на независимостта и професионализма на институциите, за определяне на правда и правила, вместо политически произвол “.

От партията показват, че последващото държание на Мустафа Емин е посочило липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на персонални връзки и негативните последствия от това освен за него персонално, само че и за организациите, които съставлява и с които е обвързван. Неговият фокус остава върху изказванията в общественото пространство, че е изискал неговото дете да бъде признато с приоритет (факт, който не се удостоверява изрично от събраните доказателства), а не върху позоваването на персонални връзки. Комисията е намерила това за утежняващо отговорността събитие.

Членовете на Националната контролна комисия на “Движение Да, България ” са дали своят вот единомислещо, че направените от Мустафа Емин пред чиновници на болничното заведение референции към връзките му с изпълнителната власт съставляват нарушаване на заложената в устава цел на партия “Да, България ” за институционално подсилване вместо политически произвол. Освен това държанието на Мустафа Емин в болничното заведение и приносът му към поддържане на случката във фокуса на публичното внимание са съдействали за уронване на престижа на организацията в комбиниране с голямото медийно внимание и разразилите се разногласия в обществените мрежи, почиващи на частична информация или догатки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР