Националната детска болница ще има изцяло нова сграда, но без

...
Националната детска болница ще има изцяло нова сграда, но без
Коментари Харесай

Премиерът разпореди: Детската болница ще се строи от нулата

Националната детска болница ще има напълно нова постройка, само че без да е ясно след какъв брой години.

© Цветелина Белутова Недовършеното остаряло скеле на педиатрия в София няма да се употребява за основа на новата детска болница, ще бъде съборено и на негово място ще бъде издигната напълно нова постройка. Така след месеци гражданско неодобрение, митинги и остри рецензии във връзка с структурата, министър председателят Бойко Борисов постави точка по въпроса. Решението връща въпроса в начална позиция - нов план, вероятно регулация и разширение на терена, евентуално избор на строител, като мероприятието ще отнеме години.

Промяната в позицията на властта

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заедно със здравния министър Кирил Ананиев, сътрудника му от финансите - Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, Борисов се срещна с представители на протестиращите и увери, че постройката, проектирана през 70-те години на предишния век, ще бъде съборена. Така и не се разбра какво е предизвикало Борисов да потърси решение на казуса тъкмо в този миг - планът събра негативи още през цялото време преди над година, а единствено преди месец бе подписан и договорът с определения след социална поръчка реализатор - ГБС.

Ако се гледа закона, този контракт би трябвало да се скъса, тъй като е процедура по реорганизация и би трябвало да се организира нова поръчка. Без отговор към този момент е въпросът с цената, която съгласно предходния проект бе близо 100 млн. лева, както и новия период за довеждане докрай. От днешната среща излиза наяве, че това е цената за постройката, и в сметката не влиза оборудването.

Проблеми и отговори

Проектът имаше недостатък през цялото време - няма по какъв начин концепция отпреди десетилетия да е работеща в този момент. Но пред строителството на нова постройка има тримерен проблем - съгласно общия организационен проект на София в региона не се планува ново застрояване с височина повече от пет етажа. Старото скеле е 12 етажа и щеше на доктрина да побере повече отделения, като импровизирано разгласен вид беше да се употребява единствено дребна част, останалото да се построява отначало под предлог, че е реорганизация. Ако се проектира на 5 етажа, казусът беше, че прилежащите терени не са държавни. А задачата е да е в болничното каре, с цел да се употребяват разнообразни експерти и бази в съседство.

Според архитекти, педиатри и родители в плана са заложени минимални условия за качество и сигурност, а това слага в риск живота и здравето на децата. В същото време не са планувани санитарни възли във всички стаи, няма и кревати за придружители на децата, а таваните са ниски. Липсват и съществени клиники и отделения - по ортопедия и травматология, детска имунология, детска психиатрия и други

" С доста обич желаеме да създадем новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да създадем, и златна да я създадем тази болница, постоянно ще има недоволни от нея. Затова взехме решение да я съборим остарялата постройка, само че мястото е доста положително, място в клъстер от други лечебни заведения, в паркова среда ", съобщи Борисов.

Той добави, че чака в хода на работните процедури да му дават предложенията си и архитектурните решения. " Аз доста оценявам работата на архитектите, защото да намериш общото сред инженерното и архитектурното решение е огромен гений и вие го знаете ", съобщи министър-председателят.

Думите му идват единствено няколко дни откакто отрасловият министър Кирил Ананиев разяснява в здравната комисия в Народното събрание, че през януари е направено изследване на остарялата сграда, което " нееднозначно сподели, че несъмнено с някои възстановителни неща, постройката изцяло отговоря на земетръсните условия ".

" Отговаряхме всекидневно на всички въпроси, които ни се задаваха. Водихме диалози с така наречен протестиращи, няколко срещи имахме, на които им отговорихме на всички въпроси. Имаше две обжалвания - Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд оставиха без последици тези възражения ", заключи Ананиев, който очевидно към този момент е на друго мнение.

Договор под въпрос

От срещата на властта с протестиращите не се разбра какво ще се случи с контракта на ГБС. Строителната компания бе определена от здравното министерство да дострои скелето за малко над 93.4 млн. лв. с Данък добавена стойност, а крайният период за завършването й бе май 2023 година

" Капитал " изпрати въпроси както до пресцентъра на държавното управление, по този начин и до възложителя - Министерството на здравеопазването, за това по какъв начин ще се действа оттук насетне и по какъв начин това ще се отрази на контракта с ГБС, само че отговори към момента няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР