Националната библиотека Св. св.Кирил и Методий“ отбелязва днес своята 140-а

...
Националната библиотека Св. св.Кирил и Методий“ отбелязва днес своята 140-а
Коментари Харесай

Националната библиотека отбелязва 140 години от създаването си

Националната библиотека „ Св. св.Кирил и Методий “ отбелязва през днешния ден своята 140-а годишнина. По случай празника от библиотеката зарадваха своите читатели с ново пространство, което споделя историята на българската книга. Вътре място намират книжовни реликви, само че също цифрови и 3D книги.


Тук се влиза като в храм - с почитание, с поклонение към събраната мъдрост, към нейните пазители, към буквите, подредени в мисли. За 140 години Националната библиотека е събрала милиони книги.
Боил Банов - министър на културата: Всички приказваме, знаете, цифровизация, модерно общество. Обаче цели генерации почваме да произвеждаме, които не могат да разлистят книга. Важното е от тука насетне тази реликва и тази институция да намира своя път и да бъде дирек в нашия дух. доцент Красимира Александрова - шеф на Националната библиотека,,Св. св. Кирил и Методий ": Важното е да съхраним традицията в сегашното, с цел да я пренесем в бъдещето. Вежди Рашидов - ръководител на комисията по просвета и медии в Народно събрание: Прекрасна задача да пазите паметта на българската нация - продължавайте!  Изложба за Деня на будителите в Националната библиотека Изложба за Деня на будителите в Националната библиотека
С галерия, посетена на изданията на българските читалища националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий " отбелязва Деня на националните будители. Офици...

Тук среща си дават среща словото - писаното, само че и цифровото. Подредени са в новооткритата зала за история на книгата.
доктор Бояна Минчева - началник на отдел ръкопис и старопечатни книги: Имаме смален модел на пресата на Гутенберг.
След въвеждането на книгопечатенето с преносими букви книгата към този момент сложена по напълно друг метод в обществото. Силно се демократизира нейната приложимост, а с това нараства грамотността и достъпа на човечеството до знание

Николай Марков - специалист в отдел осведомителни технологии към Националната библиотека: Представили сме две цифрови книги, на които има качени „ История Славянобългарская “ сега, цифровизираните копия на тефтерчетата на Христо Ботев и Васил Левски.
А с цел да бъдат изцяло предпазени тези книжовни реликви, министърът на културата изрази разбиране, че до 2-3 години цялостният ремонт на библиотеката ще бъде приключен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР