Националната банка на Швейцария планира да внесе в държавната хазна

...
Националната банка на Швейцария планира да внесе в държавната хазна
Коментари Харесай

Швейцарските централни банкери се отплащат щедро на хазната

Националната банка на Швейцария възнамерява да внесе в държавната хазна по-едър дял от облагата си от 49 милиарда франка (50 милиарда щ. долара). Това е вторият по величина финансов резултат в историята на институцията след извоюваните жестоко 52 милиарда $ през 2017-а. Решението на банкерите цели да се отклонят част от рецензиите за паричната политика, която организират.

Приходите на швейцарската централна банка от купищата й инвестиции в задгранични активи доближиха общо 40 милиарда франка. Те получиха солидно "рамо " от миналогодишния напредък на фондовите пазари. Допълнителни 2 милиарда франка банкерите завоюваха от негативните лихвени проценти.

Информацията за миналогодишната облага на Националната банка на Швейцария се появи напълно в точния момент - тъкмо в разгара на интензивните рецензии по адрес на минусовите лихвени проценти. Сред гръмогласните съперници на тази парична тактика са и кредиторите, които се оплакват, че отрицателните стойности подяждат постъпленията им. Основната рента на алпийския оазис сега е в размер на рекордно ниските минус 0.75 %.

За да си спестят по-нататъшните главоболия централните банкери решиха, че е най-добре да усилят годишните си вноски към централното държавно управление и към управите на кантоните. Институцията възнамерява да разпредели 2 милиарда франка от запасите си, като решение за тази спомагателна вноска ще се вземе преди да бъдат оповестени окончателните й финансови резултати при започване на март.

Претенции за потребление на част от големите облаги на Националната банка на Швейцария, с цел да се компенсират страничните резултати от паричната й политика, се предявяват от дълго време. Профсъюзните дейци да вземем за пример желаят част от парите да бъдат ориентирани към държавните пенсионни застраховки.

Финансовите резултати на швейцарската централна банка нямат отношение към метода, по който тя дефинира паричната си политика. Онова, което има значение, е франкът и формалните представители на институцията ще наблюдават зорко последните му придвижвания. Швейцарската парична единица нарастна в последно време и през тази седмица се изкачи до най-високата си за последните две години котировка към еврото. Основната причина за възхода на франка е паниката на вложителите от напрежението сред Съединени американски щати и Иран. В следобедната европейска валутна търговия котировките бяха 0.9732 франка за един щ. $ и 1.0815 франка за едно евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР