Националната банка на Румъния е провела интервенции на междубанковия валутен

...
Националната банка на Румъния е провела интервенции на междубанковия валутен
Коментари Харесай

Румъния похарчила 1 млрд. евро в защита на леята

Националната банка на Румъния е провела интервенции на междубанковия валутен пазар, с цел да поддържа румънската проливам, която падна до рекордно ниска стойност към единната европейска валута през предишния месец (4.7835 леи за едно евро). Причината за срутва се корени в опасенията от негативния резултат на взрива на държавните разноски върху инфлацията и бюджета.

За "спасяването " на румънската валута, която е в режим на управляемо корабоплаване към еврото, са изхарчени малко под 1 милиарда евро от банковите валутни запаси, твърди поискал анонимност почитан чиновник на банката, поради конфиденциалния темперамент на информацията. Пазарната интервенция на Румънската централна банка в отбрана на леята е довела до най-резкия спад на запасите на институцията от юни 2018-а насам. По-слабата валута има неотложно непосредствено въздействие върху цените, които към този момент порастват с най-висока скорост в Европейския съюз откакто предходният кабинет на страната понижи налозите и увеличи заплатите на служащите от държавния бранш.

Говорителят на централната банка отхвърли коментар за пазарната интензивност с претекст, че институцията в никакъв случай не огласява интервенциите си. Всъщност тя и в предишното е реагирала стремително на огромни придвижвания на локалната валута, с цел да отбрани длъжниците в евро и да предотврати въздействието им върху цените. Банковият ръководител Мугур Изареску пък неведнъж е подчертавал, че 5-процентни съмнения не са причина за безпокойствие.

"Няма аргументи за паника " от спада на леята, успокои репортерите на 3 декември новият румънски министър председател Лудовик Орбан по време на събитие в централната банка в Букурещ. Той изяснява поевтиняването на националната валута с по-високото ползване през декември и потребността от по-голям импорт, които са повишили търсенето на евро и са натиснали надолу леята.

Валутните запаси на Румъния са над 38 милиарда евро, които страната може да употребява когато и да е в отбрана на националната парична единица. Те са намалели с 1.2 милиарда евро през ноември само поради банковите интервенции и поради следващата вноска за зенитно-ракетните отбранителни системи "Пейтриът " по контракта със Съединени американски щати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР