Националната асоциация на доброволците, заедно с пулмолога д-р Александър Симидчиев,

...
Националната асоциация на доброволците, заедно с пулмолога д-р Александър Симидчиев,
Коментари Харесай

Над 70 лекари са заявили желание да са доброволци сред бежанците от Украйна

Националната асоциация на доброволците, дружно с пулмолога доктор Александър Симидчиев, събират лекари от цялата страна, говорещи съветски или украински, които да преглеждат и лекуват идващите от Украйна.

„ Местата, на които практикуват лекарите в България, които имат предпочитание да бъдат доброволци, се афишират, с цел да могат след това доста по-бързо да се случат нещата, в случай че някой има потребност от здравна помощ. Ние доста приказваме за миграция и мигранти, само че хората, които идват от Украйна, изключително в случай че са с паспорт с биометрични данни, могат да стоят в страната до 90 дни, без да бъдат никакви мигранти. Признатите мигранти могат да получат здравна помощ, само че тези, които влизат по този метод – не постоянно “, сподели пред bTV доктор Симидчиев.

„ До момента са се отзовали над 70 лекари, от които повече от 12 души могат да приказват украински, а огромна част от останалите сътрудници приказват съветски, имайки поради междинната възраст на лекарите в България “, добави той. В самодейността са се присъединили лекари от най-различни специалности, в най-голяма степен това са общопрактикуващите лекари, преобладаващо в огромните градове – София, Пловдив, Варна и Русе.

„ Освен че могат самите те да оказват помощ, могат да служат и като входни точки в системата. На няколко пъти към този момент получих позвънявания за хора с онкологични и ревматологични болести, които имат потребност от профилирана помощ и в случай че нямаме доброволец, лекарят, който първи се среща с тях, може да ги упъти вътре в системата. Знаете, че всяка здравна система има своите особености. Така доброволците могат да оказват помощ здравната помощ да се интегрира на място и да може да се помогне дейно “, акцентира доктор Симидчиев.

Очаква се хората, които идват, да са с респираторни болести поради живота в бомбоубежищата от последните дни, както и с туристическа диария, разяснява той, само че по думите му това са банални неща и лекарите са готови за тях.

Д-р Симидчиев акцентира, че занапред следва да се създадат административни промени, измежду които са някои подзаконови нормативни актове на министъра на опазването на здравето и промени в Закона за доброволчеството и Закона за даренията.

Той се обърна към лекарите в Украйна и сподели, че българските лекари са разполагаем, в случай че имат потребност от помощ на място.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР