Националната агенция за приходите (НАП), за която отговаря вицепремиерът Асен

...
Националната агенция за приходите (НАП), за която отговаря вицепремиерът Асен
Коментари Харесай

НАП не се справя с контрола върху хазарта според бивш шеф в сектора

Националната организация за приходите (НАП), за която дава отговор вицепремиерът Асен Василев, не се оправя с контрола върху хазарта, съобщи някогашният ръководител на закритата Държавна комисия по хазарта адв. Димитър Терзиев в. По думите му сега се е стигнало до взрив на незаконния онлайн хазарт, както и се е върнала практиката за отваряне на игрални автомати в изби и по селата.

Петчленната Държавна комисия по
хазарта (ДКХ) бе, откакто тотално се провали със събирането на таксите от хазартните игри, довело до огромния скандал с от частните лотарии и други компании на предприемача Васил Божков. В резултат за интервала от 2014 година до 2020 година бяха упрекнати от Специализираната прокуратура за присъединяване в проведена незаконна група, а самата комисия бе закрита.

С промени в Закона за
хазарта през лятото на 2020 година контролът върху бранша бе трансфериран на Националната организация за приходите. Целта беше с по-сериозни пълномощия и потенциал, с каквито разполага Национална агенция за приходите, да се упражнява по-добър контрол върху бранша. Година и половина по-късно обаче се оказва, че действителният резултат от смяната в действителност е тъкмо противоположният - мощно занижен контрол.

" Национална агенция за приходите не се оправя с битката с незаконния
хазарт. Затворили са единствено към 45 уеб страницата за незаконни залагания, което е пренебрежимо малко. В предишното ДКХ затваряше на всяко съвещание по няколко десетки уеб страницата ", съобщи адв. Терзиев, който беше отпред на ДКХ до 2010 година По думите му контролът върху хазарта би трябвало да се върне към предходния режим - т.е. да бъде самостоятелен в обособена надзорна институция.

Според юриста Национална агенция за приходите се занимава главно с облагането на
хазарта, само че е оставила контрола на териториалните си дирекции, които нямат задоволителен потенциал да ревизират на място хазартните оператори да вземем за пример за редовност на игралните автомати и за възможни операции на хазартните уреди. Има доста недоволства от тромавите процедури по издаване и смяна на лицензите, а също и по обработката на тъжби от жители – да вземем за пример за неизплатени облаги.

Още не е проработил и обещаният указател на хазартно подвластните лица, който бе отсрочен с две години. Според Терзиев от този указател няма да има изгода в настоящия му тип, тъй като е плануван да се сформира на доброволна основа.

Терзиев се оплака и от законодателен проблем в прословутия член 30 от Закона за
хазарта, регламентиращ облагането с такси. Според юриста текстът на алинея 6 е в несъгласие с останалите правила, заради което Национална агенция за приходите е сложена в " параграф 22 " и може да се наложи да връща платени към този момент такси на десетки компании.

Терзиев уточни, че Национална агенция за приходите към момента не е разгласила годишен доклад за активността си във връзка с
хазарта, което пречи да се направи професионален разбор на това до каква степен приходната организация се оправя с надзора върху бранша.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР