Националната агенция за приходите (НАП) не желае да плати 1

...
Националната агенция за приходите (НАП) не желае да плати 1
Коментари Харесай

Данъчните само взимат: На НАП не й се плаща 1 лв. обезщетение заради теча на лични данни

Националната организация за приходите (НАП) не желае да заплати 1 лева обезщетение на русенски предприемач поради приключването на персоналните му данни при хакването на съврвърите на организацията предишното лято. Това излиза наяве от дело, заведено пред Върховния административен съд. Чрез него данъчните се пробват да извърнат дело, по което са наказани от административния съд в Русе. Там локалният предприемач и притежател на няколко сдружения Свилен Максимов печели развой по Закона за отговорноста на страната и общините за вреди. Приходната организация е наказана на символичната сума от 1 лева Дали поради правилото, че данъчните единствено взимат, само че не дават или от имиджова позиция Национална агенция за приходите отхвърля да заплати. Агенцията явно се пробва да пази кардинална позиция, че няма виновност освен по това, само че и по други сходни каузи.

Безспорно

пред русенския съд е постановено на 20 август. С него арбитър Йълдъз Агуш приема, че са открити несъмнено няколко обстоятелството. Първо, пробив в осведомителната система на Национална агенция за приходите е имало. Вследствие на него са изтекли персоналните данни на няколко милиона българи. Второ, гафът не би станал, в случай че данъчните бяха подхванали съответни ограничения за отбрана. И трето, Максимов е понесъл неимуществени вреди от теча на данни. Пред съда очевидци описват, че той е бил доста обезпокоен, защото в общественото пространство се появили имената му, ЕГН-то му, данъчните му заявления за три години, финансови доклади за други три години, както и други данни.

Максимов се тормозил, че някои може злоупотреби с данните му, да смени собствеността на компаниите му или да източи банковите му сметки. Сменил персоналната си карта и вписани в документа адрес, тревожел се, че в случай че нещо стане със сметките на сдруженията, няма да може да заплаща заплати.

В резултат на тези терзания правел ежедневни инспекции в Национална агенция за приходите, с цел да откри дали не е злоупотребено с персоналните му данни. Свидетелят Р., чиновник в сдружението на ищеца, заемащ длъжността касиер – счетоводител, открива, че ищецът е бил мощно обезпокоен, когато е разбрал съответните му персонални данни, които са изтекли от базата данни на Национална агенция за приходите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР