Националната агенция за приходите (НАП) е стартирала през миналия август

...
Националната агенция за приходите (НАП) е стартирала през миналия август
Коментари Харесай

НАП вдигна мерника на 540 баровци с лимузини

Националната организация за приходите (НАП) е стартирала през предишния август акция, в границите на която е предоставена селекция на 625 лица с коли от висок ценови клас. Към момента са селектирани 540 лица, на които са предоставени инспекции, а на едно лице – проверка. В рамките на инспекциите би трябвало да се откри дали има данни за разминавания сред заявените пред Национална агенция за приходите приходи и имущественото положение на богаташите и да се направи параленост. Проверките могат да прераснат в проверка, с която да се пресметна какъв е укритият приход и да се дефинира дължимият налог за него, излиза наяве от доклада на приходната организация за 2023г.

Към момента 74 контролни производства към този момент са завършили. В хода им е открито противоречие сред заявения приход и действителното имуществено положение в размер на 98 470 лв.. Съставени са три акта за административно нарушаване, а две от проверяваните лица сами са подали коригиращи данъчни заявления.

Паралелно с това Национална агенция за приходите е направила през предходната година разбор на лизингополучатели на МПС от висок ценови клас. От месец май 2023-а до момента са предоставени общо 57 инспекции. За 8 лица са открити условия за възлагане на проверка, като една към този момент е завършила с начисляване на в допълнение данъчно обвързване в размер на 4867 лв..

Миналия октомври в полезрението на данъчните попаднаха и физическите лица, придобили парцели с веществен интерес от над 750 000 лв. в интервала 2019-2022 година Възложени са 97 инспекции за определяне на обстоятелства и условия и 300 инспекции за сходство на имущество и приходи. Контролните производства не са завършили, те не престават и през актуалната година.

През предходната година Национална агенция за приходите е траяла и работата по листата с българи с парцели в Гърция, получен от гръцките данъчни управляващи по линия на автоматизирания продан. След селекция на 2117 лица са осъществени инспекции и са предоставени 878 проверки, като към края на предходната година са завършили 527 от проверките. 82 от проверяваните лица са оповестили спомагателен налог в размер на близо 90 000 лв.. А в хода на проверките са открити в допълнение отговорности на стойност 671 377 лв..

През 2023 година са предоставени и 161 инспекции на българи, притежаващи парцели в Дубай към края на 2018 година 159 инспекции са завършили. В хода на контролните дейности обаче е открито, че единствено 22 от лицата са локални за България. На едно лице е предоставена проверка, която не е завършила, написа Телеграф.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР