Национална програма за развитие на обучението по безопасност на движението

...
Национална програма за развитие на обучението по безопасност на движението
Коментари Харесай

МОН разработва програма по пътна безопасност за обучение в детски градини и училища

Национална стратегия за развиване на образованието по сигурност на придвижването по пътищата ще разработят Министерството на образованието и науката и Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. За това се договориха министър Галин Цоков и ръководителят на Агенцията Малина Крумова. По програмата ще бъдат финансирани разнообразни начинания и действия, с които да се усъвършенства образованието по пътна сигурност в детските градини и учебните заведения, като задачата е тя да стартира да работи още от идната година.

„ Трябва да има по-голямо интерактивно наличие и начинания, с които да се концентрира вниманието на децата “, акцентира проф. Цоков. Той добави, че сме очевидци на редица произшествия на пътя с млади участници, които могат да бъдат избегнати, в случай че тази тематика е заложена по-добре във всички етапи на образованието. „ Трябва да стартираме още от детската градина и да ускоряваме чувствителността към тематиката с всяка последваща година. Водещо тук не би трябвало да бъде заучаването на информация, а възпитанието на възприятие за отговорност и съпричастност “, добави просветителният министър.

В наложителните пособия в учебното обучение да бъдат включени профилирани тематики, свързани с сигурността на придвижването, бе друга тематика, която разискаха участниците в срещата. „ Можем да помислим за тематични вложки във всяко пособие и при добра организация това може да започва още от образователната 2023/2024 година “, изясни Малина Крумова. Екипът на Министерството на образованието и науката се ангажира да започва работа по тази тематика и за въвеждането на интегрирано образование с фокус към пътната сигурност. „ Добър образец би бил създаването на задания по математика, физика и други, в които косвено да участва тематиката за пътната сигурност “, добави ръководителят на ДАБДП.

„ За да задържим вниманието на днешните деца, би трябвало да търсим доста по-иновативни форми за показване на информацията “, сподели още проф. Цоков. По думите му МОН ще търси благоприятни условия за създаване на повече цифрово наличие за учениците, а тематиката за сигурността на придвижването е измежду предпочитаните в тази област. „ Това е освен главен приоритет за цялото ни общество, само че и тематика, която доста по-добре може да бъде обяснена с интерактивни образци и разиграване на обстановки “, добави министърът.

В срещата присъединяване взеха и заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и Мариета Георгиева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР