Национална научно-практическа конференция на тема „Медиите в България: 30 години

...
Национална научно-практическа конференция на тема „Медиите в България: 30 години
Коментари Харесай

Проф. Пешева: Най-добре е обществените медии да се финансират с процент от БВП

Национална научно-практическа конференция на тематика „ Медиите в България: 30 години по-късно “ се организира през днешния ден в София. Организатор на форума е департамент „ Право “ на Нов български университет. Сред тематиките на конференцията е финансирането на публичните медии.

Идеята на уредниците на форума е на едно място да се срещнат мненията на представителите на научната мисъл, практиците от медиите, неправителствения бранш, държавните институции и други по въпроса за преимуществата и минусите в развиването на медийния бранш в България в годините на прехода.

В изявление за предаването “Преди всички “ по стратегия “Хоризонт “ проф. Маргарита Пешева разясни тематиката на презентацията, с която тя се показва на конференцията - “Обществените медии, а в този момент накъде? “:

“А в този момент накъде – се отнася най-много до наложителната смяна на финансирането на публичните медии – БНР и Българска национална телевизия. Тъй като моделът на таксите на база електромер, заложен в медийния закон, по този начин и не съумя да бъде въведен през последните 20 години. От тази позиция се водят към този момент много съществени обществени полемики – дали да се върви към търсене на модел за въвеждане на такси, примерно на база домакинство, както съществува в огромна част от публичните малките екрани в Европа, или да се търси различен модел, обвързван с държавна дотация. Тъй като от ден на ден публични малките екрани в Европа стартират да се отхвърлят от таксите за сметка на държавната дотация. Моята персонална рекомендация е да се премине към финансиране с % от Брутният вътрешен продукт на страната, който да е категорично записан в Закона за радиото и малкия екран на страната и да се вкара всяка година в държавния бюджет “.

Вторият проблематичен възел

“Това е дали те (обществените медии - б.р.) да продължат да излъчват реклама, или пък цялата реклама да бъде пренасочена към комерсиалния медиен бранш. Така както направиха Франция и Испания, които към този момент не излъчват реклама, само че за сметка на това имат крос субсидиране и изобщо такава е практиката в Европа. Някои публични малките екрани взимат и % от годишните доходи на телекомуникационните оператори “, сподели още проф. Пешева.

Защо % от Брутният вътрешен продукт

“Защото въвеждането на финансиране посредством такси среща редица компликации в общоевропейската процедура на публичните малките екрани. Има компликации, свързани с практическото им въвеждане, както и такива, свързани със събираемостта на таксите. Като предписание тази събираемост е относително ниска. Тя е най-ниска в стопански по-бедните страни и е най-висока в стопански мощните страни. Има компликации, свързани с определянето на таксите за юридическите лица и за семействата. Има и такива, свързани с използването на съответна методика… “.

В програмата на форума е включено и изложение на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, отдадено на бюджетното финансиране на публичната телевизия. Ще бъдат дискутирани тематики като медии, избори, проблеми на медийната регулация, медийната просветеност и други.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР