Национален план за справяне с антибиотичната резистентност ще стартира у

...
Национален план за справяне с антибиотичната резистентност ще стартира у
Коментари Харесай

Тревожен ръст на употребата на антибиотици в България. Държим първото място в ЕС

Национален проект за справяне с антибиотичната устойчивост ще започва у нас от идната година. Министерството на здравеопазването е на финалната права и се дефинира бюджет за него. Това заяви пред БНР доцент Иван Иванов, началник на Националната референтна лаборатория " Контрол и мониториране на антибиотичната устойчивост “ към Националния център по заразни и паразитни заболявания. 

Планът ще адресира и ветеринарните експерти. По последни данни България е единствената измежду общо 27 държави, която за 2020 година рапортува увеличение на потреблението на антибиотици в доболничната помощ. Всички останали за първи път от 15 години насам рапортуват противоположното, разясни доцент Иванов.

Според него както на болнично, по този начин и на извънболнично равнище би трябвало да стане ясно, че " не може повече да продължава по този метод “.

Най-тревожното е, че у нас увеличената консумация на антибиотици е драстична – от порядъка на 15-20%, акцентира Иван Иванов в предаването " Преди всички “.

Той напомни по какъв начин при започване на здравната рецесия предходната година са се появили информации, че избрана група антибиотици има влияние върху ковид.

" Паниката, може би неразбирането от страна на общопрактикуващите лекари доведе до всеобщо изписване на тази група антибиотици. При потребност или не, със признаци или без, без никакви съпътстващи микробиологични проучвания и индикации за бактериални затруднения. “

Прекомерната приложимост на антибиотици през 2020-а и 2021 година ще докара до доста неприятни резултати, предвижда експертът.

По думите му специално азитромицинът е измежду дребното антибиотици, които са доста подобаващи за лекуване на бактериални инфекции при деца, само че той е сред антибиотиците, към които доста елементарно се придобива устойчивост.

При резистентност намаляват опциите за терапия на пневмония при децата, посочи доцент Иванов.

Почти всички лечебни режими на язвената болест също включват този антибиотик.

" Вече има към 25% устойчивост в България и това допълнително ще усложни лечението на язвената болест. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР