Национален фонд Култура обяви на 6 декември резултатите от конкурса

...
Национален фонд Култура обяви на 6 декември резултатите от конкурса
Коментари Харесай

Как ще изглежда културната програма на българското европредседателство

Национален фонд " Култура " разгласи на 6 декември резултатите от състезанието за артистични планове, които ще сформират част от културната стратегия на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. От 485 плана, кандидатствали за обща сума от 1,65 млн. лева, са утвърдени 55. Приблизително 1:10 е и отношението на наличните по отношение на желаните средства - общата сума на всички бюджети е била 17 млн. лева, уточни пред " Дневник " административният шеф на фонда Борислав Геронтиев.

Фолклор, драматизации по български класици, изложения на фотопана и исторически възстановки - такива хрумвания доминират измежду близо 500-те оферти, подадени в програмата, отворена както към както държавни институции, по този начин и към компании, Неправителствени организации и физически лица. Целта й бе необятно дефинирана като " показване на българската просвета и културно завещание като част от европейската и международна просвета ", консолидиране на политически тематики от дневния ред на българското председателство и търсенето на европейски партньорства. Фокус бяха и няколко съвпадащи с председателството събития като Европейската година на културното завещание 2018 и 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

Затова и кандидатурите са извънредно разнообразни по мащаб и устременост: от самостоятелни артистични планове до всеобщи прояви на национални институции като Народния спектакъл. Веднага след излизането на резултатите във " Facebook " се появиха и рецензии към селекцията - да вземем за пример че организации с потвърден потенциал - и държавни, и частни, са останали под чертата, за сметка на дебютанти.

Как е направена селекцията

Търсени са планове с високи художествени качества, само че и мощно отзивчив детайл, изясни в сряда пред Българска национална телевизия министърът на културата Боил Банов, който е ръководител на Управителния съвет на фонд " Култура ". Пред " Дневник " шефът на борда Борислав Геронтиев изясни, че от подадените планове единствено 100 са били изрично отхвърлени от експертната комисия, а 280 са били сметнати за доста положителни в художествената комисия. По-голямата част обаче не са препоръчани за финансиране заради дефицит на средства. Много са отпаднали и заради липса на изисквани документи. Проектите са били оценени на две етапи - 9-членна комисия с ръководител проф. Боян Биолчев, посредством точкова система, е изготвила лист с финалисти, а крайните решения, в това число за размера на финансирането, са взети от Управителния съвет на фонда. Комисията е заседавала с 15 дни по-дълго от плануваното.

Одобрените планове

би трябвало да се осъществят в интервала на българското председателство - от януари до юни 2018 година Кои от тях ще се осъществят обаче към момента не може да каже, защото срокът за сключването на договорите е седмица. Много от плановете са финансирани отчасти, с едвам няколко дни са преценяват могат ли да се оправят. Ето част от самодейностите, утвърдени за финансиране, въз основата на късите резюмета, предоставени пред Фонда (всички планове да прочетете тук)

Визуални изкуства и музеи

Съюзът на колекционерите в България желае да извади от частни сбирки 60 " непознати или малко известни произведения " на български художници-модернисти от частните сбирки в обща галерия плюс азбучник. Под управлението на Светлин Русев, тя, както доста от събитията, е планувана за НДК и съгласно поръчката ще покаже творби на Жул Паскин, Владимир Димитров – Майстора, Никола Петров, Николай Райнов, Цанко Лавренов, Дечко Узунов, Златю Бояджиев и доста други. Фондът е одобрил 30 от желаните 99 хиляди лева за нея.

С 40 хиляди лева е финансиран " Вместо Ренесанс: Българското Възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет " - проучване, галерия и азбучник, които ще показват " със модерни средства блясъка на изкуството на възрожденските художници " в Националната изложба.

Фирма - " Лист 2016 ", е спечелила план за изложба-преглед на българската подигравка от XIX в. до през днешния ден през огромни създатели като Александър Божинов и Райко Алексиев (30 хиляди лв). Българската графика, българският афиш, както и историята на СБХ през изложбената й зала " Райко Алексиев " също са обект на сходни изложения, финансирани от НФК.

Връзката сред българските модернисти и футуристите в Италия ще е обект на проучване и външна галерия на изкуствоведа Ирина Генова (15 хиляди лева.). С общо 35 хиляди лева са финансирани планове на актуалните художници Хубен Черкелов и Иван Мудов.

Сред музейните планове интерес съставлява самодейността на Община Бургас да провежда галерия, интерактивна експозиция за деца и конференция на тематиката морска археология в Морското казино. (50 хиляди лв)

Фолклор, хорово изкуство и музика

Фолклорният отбор " Тракия " е спечелил с концепция за театър по мита за Орфей и Евридика в Пловдив (30 хиляди лева.), а спектакъл " Любомир Кабакчиев " - с музикално-танцово зрелище " Мистериите на траките " , с присъединяване на хореографа Боряна Сечанова и композиторът Георги Арнаудов, което да бъде осъществено в пространството на столичното Ларго (40 хил.) Камерният хор " Средец " пък възнамерява 6 концерта с източноправославна музика, изпълнени на 3 ексцентрични подиуми - в Троянския манастир, Националния исторически музей и криптата на " Александър Невски " (32 хиляди лева.). А " Българско музикално съдружие " ще разчете и показа пред публиката с концерт, компактдиск и двуезично издание православна музика от старинни ръкописи (87 хиляди лева.).

Фолклорът намира място и в спектакъла " Първо либе " в НДК (30 хиляди лева.) с актьори от отбор " Пирин ", фестивал в столичния регион " Връбница " и други начинания. С 50 хиляди лева е препоръчан за поддръжка музикален театър по " Майстора и Маргарита " на композитора Стефан Димитров в София и в Пловдив. С 80 хиляди лева е финансиран план на Софийската филхармония за 28 концерта с музиката на разнообразни европейски страни.
Сред другите музикални планове изпъква Jazzstory - цикъл от 7 концерта в историческите музеи на разнообразни градове, които ще показват българските джаз композитори и реализатори на XX в. (60 хиляди лева.)

Литература, спектакъл, кино

Фестивал на поезията с създатели от Франция, Италия, Испания, Германия, Дания, Полша, Украйна, Македония, Румъния, Сърбия и Турция ще се провежда в Пловдив (30 хиляди лева.). С 60 хиляди лева ще бъде подкрепено следващо издание на Софийския книжовен фестивал, който е изместен напролет.

Столичният " Сити марк център " е предложил " огромен, брилянтно разказан и професионално необорим план ", по думите на журито, в който в продължение на 6 месеца ще семейства на събития и срещи на европейски и български актьори, измежду които писателите Милен Русков, Захари Карабашлиев, Алек Попов и други (50 хиляди лева.) Театър " Сфумато " е получил финансиране за две представления за Радичковите хора в 21 век - 36 хиляди лева

Киното и аудиовизуалните изкуства е показано посредством концепцията за салони за късометражни филми на четирите летища в страната (30 хиляди лева.), както и два плана за показване на български забележителности с добавена и виртуална действителност на Асоциация за развиване на младежките начинания (60 хиляди лева.) и " Д енд Д организация за изследване и връзки с обществеността " (60 хиляди лева.).

Жив килим от български рози, " Стена на вярата " от глинени тухли

Друга група планове ще одобряват формата на арт съоръжения и събития навън. С 39 хиляди лева е финансирана концепцията на Едноличен търговец " Мултфилм - Георги Димитров " за " Жив килим от български рози под звуците на Балканите " , която ще съставлява българска версия на " цветния килим " на Брюксел, интерпретираща по едно и също време логото на председателството и обичайни български претекстове. Според комисията тя има капацитет за необятно отразяване от упълномощените публицисти, като предлагането е вместо пред Народния спектакъл да се реализира пред НДК.

" Стена на вярата " на рекламната компания " Ес Ти Би Комюникейшънс " планува работилница за печене на глинени тухли край Ларгото. " Идеята на плана е да се даде опция на всеки жител или посетител на България да насочи своите упования, очаквания и пожелания за бъдещето на обединена Европа, като саморъчно напише върху прясна глинена тухла персонално малко обръщение на своя език. Глинените тухли ще бъдат изпечени и вложени в строеж под формата на картата на Европа ", пишат от компанията (29 хиляди лева.) Проектът " Женските гласове на България " ще огласи 7 основни места в София с мултимедийни съоръжения и живи участия, които показват българските певчески обичаи (50 хиляди лева.). А коридорите на НДК ще се трансфорат в " улица на занаятите ", където гостите на европредседателството ще могат да се снабдят с обичайни сувенири.

*Авторът на текста в персонално качество също е част от план, финансиран от програмата със 7 хиляди лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР