НАТО, за която френският президент Еманюел Макрон обяви, че е

...
НАТО, за която френският президент Еманюел Макрон обяви, че е
Коментари Харесай

НАТО 2030: Как съюзът ще излезе от мозъчната смърт и каква ще е ролята на България

НАТО, за която френският президент Еманюел Макрон разгласи, че е в " мозъчна гибел ", ще се реформира. Специален проект на генералния секретар под надпис " НАТО 2030 " би трябвало да направи Алианса по-силен. Една от ограниченията в проекта е основаването на коалиция на искащите за военни интервенции, заяви.
Още по тематиката
През 2019 година френският президент Еманюел Макрон разгласи, отчаян:

" Това, през което прекосяваме сега, е мозъчната гибел на НАТО... Липсва каквато и да било съгласуваност на стратегическото взимане на решения сред Съединени американски щати и съдружниците в НАТО. Никаква. "

Последваха още различия в Алианса:

03.12.2019 година Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати (2016-2020 г.): Това е доста, доста гадно изказване за всички останали 28 държави-членки.

03.12.2019 година Еманюел Макрон, президент на Франция: Думите ми раздрусаха някои хора, само че аз държа на казаното.

Година и три месеца по-късно проектът " НАТО 2030 " би трябвало да реформира Алианса и да го направи по-силен и еластичен, с цел да отговори на поредност провокации: възходът на Китай, опасността по Източния фланг и вътрешните разделения.

Две са главните промени : ще бъдат образувани обединения на искащи от 29-те за военни интервенции. Вето върху решенията на блока ще бъде налагано по-трудно. Целта: да бъдат решени вътрешни спорове сред съдружници.

" Виждаме да вземем за пример една Турция, която е в директни дейности против страна-съюзник от НАТО. Виждаме изобщо напрежение във връзка с Либия. Италия и Франция са от двете страни на спора ", съобщи Весела Чернева, Европейски съвет за външни връзки.

Трето - НАТО би трябвало да направи софтуерен скок.

" Изкуственият разсъдък, технологиите за лицево различаване, самостоятелни оръжейни системи, квантови компютри - всичко това освен трансформира обществата ни, само че и методът, по който ще се водят споровете в бъдеще ", безапелационен е Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Основните закани за Алианса , съгласно Плана 2030, са възходът на Китай, което ще е събитието на столетието, и Русия.

За България промяната в НАТО значи по-активна роля.

" България ще би трябвало да взе участие в обединения, тъй като никой няма оттук насетне да бъде просто част от НАТО поради самото участие, ще би трябвало да бъде деен участник във всичко, което НАТО възнамерява и прави ", добавя Весела Чернева.

Планът " НАТО 2030 " ще бъде гласуван от водачите на страните-членки в средата на тази година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР