НАТО проучва възможността за изграждане на газопровод, който да свързва

...
НАТО проучва възможността за изграждане на газопровод, който да свързва
Коментари Харесай

НАТО проучва възможността за газопровод от Алжир

НАТО изследва опцията за създаване на газопровод, който да свързва испанска Каталуния с Франция и да понижи зависимостта на Централна Европа от съветския газ. Това заяви в неделя вестник la Vanguardia, базирайки се на източници от държавното управление.

Според вестника самодейността за тръбопровода Midcat е била блокирана преди три години от испански и френски регулатори, тъй като считали, че построяването му няма да бъде рентабилно в подтекста на бързата подмяна на газа с възобновими енергийни източници.

„ Нова връзка за изпращане на алжирски газ и полутечен газ до центъра на Европа, които могат да се съхраняват и преработват от осем завода за регазификация, ситуирани в Испания и Португалия “, прецизира изданието. Според него въпросът за вероятно „ рестартиране на нова трансгранична връзка с Франция за доставка на газ до самото сърце на Европа сега е на работните маси на (държавите) в НАТО”.

„ Германия е доста заинтригувана от плана “, увери вестникът, базирайки се на същите източници, добавяйки, че високата взаимозависимост на Германия от съветския газ „ в този момент наподобява е една от главните геостратегически недостатъци на Европейския съюз “.

Съединени американски щати упорстват Берлин да включи безсрочното прекъсване на газопровода " Северен поток 2 " в пакет от закани против Русия, отбелязва вестникът. Германия обаче „ не желае да излага на риск своята промишленост “.

" Няма Иберийски поток с потенциал от 55 милиарда кубически метра годишно. Има две връзки през Страната на баските и Навара, които дават общо 7 милиарда кубични метра ", прецизира вестникът. " Midcat може да даде най-вече още 7 милиарда кубически метра. "

" Midcat може да се завърне ", твърди изданието. " Германия в този момент преглежда този план с интерес, тъй като се нуждае от различни източници на доставки, а също и тъй като се интересува от зелено произвеждане на водород в Северна Африка ", оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР