НАТО отклони желанието на Катар да се присъедини към пакта.„В

...
НАТО отклони желанието на Катар да се присъедини към пакта.„В
Коментари Харесай

НАТО отклони желанието на Катар да се присъедини към пакта

НАТО отклони желанието на Катар да се причисли към пакта.

„ В член 10 от Вашингтонския контракт е записано, че сме съюз на страни от Европа и Северна Америка”, означи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция в отговор на въпрос.

Катарският министър на защитата Халид бин Мохамед ал Атия съобщи през вчерашния ден, че дълготрайните стратегически упоритости на страната му допускат присъединение към Алианса.

„ НАТО не се опасява, само че би трябвало да направи нужното да остане най-успешният съюз в историята – това значи да дава отговор на съществуващите предизвикателства”, уточни Столтенберг, запитан от кого Алиансът се опасява, с цел да предприеме в допълнение подсилване на силите си.

„ Може още веднъж да се наложи да участваме в огромни военни операции”, добави той.

Генералният секретар означи, че на започващата през днешния ден двудневна среща на министрите на защитата от пакта се планува да бъде утвърдено в допълнение подсилване на силите за въздържане. Министрите ще обсъдят и въпроса за улесненото напредване на военни сили в Европа.

„ Трябва да разполагаме с нужните сили навреме. Движението на военни сили може да бъде част от съдействието с Европейски Съюз, би трябвало да установим и премахнем пречките в тази област”, съобщи Столтенберг.

Европейската комисия през вчерашния ден предложи в бюджета на Европейски Съюз до 2027 година да бъдат отделени 6,5 милиарда евро за развиването на транспортна инфраструктура с двойно (гражданско-военно) предопределение.

Столтенберг заяви, че на срещата на държавните и държавните ръководители от НАТО идния месец се чака да бъде взето решение силите за сигурност в Афганистан да бъдат финансирани най-малко до 2024 година

Той приветства оповестеното от афганистанските управляващи краткотрайно помирение и прикани талибаните да сложат оръжие и да договарят.

„ Талибаните нямат да завоюват на бойното поле, по тази причина би трябвало да вземат участие в мирните преговори”, разяснява той.
Използвани са материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР