НАТО определи атаките над миротворците в Косово са напълно неприемливи“,

...
НАТО определи атаките над миротворците в Косово са напълно неприемливи“,
Коментари Харесай

Косово отново гори: Какво се случва в балканската държава?

НАТО дефинира офанзивите над миротворците в Косово са „ изцяло неприемливи “, откакто през днешния ден най-малко 40 военнослужещи бяха ранени от стачкуващи. Към момента няма информация за потърпевши български военнослужещи от националния боен контингент, участващ в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово.

Полицията и войските на НАТО влязоха в конфликти със сръбски протестиращи на север, където се развихриха вълнения поради назначението на етнически албанци за кметове.

Срещу стачкуващите в Звечан, които се пробваха да нахлуят в държавна постройка, бяха употребявани сълзотворен газ и шокови гранати. Войниците на НАТО са били принудени да образуват охраняем кордон и към две други кметства.

 Снимка: БГНЕС/EPA/GEORGI LICOVSKI

Напрежение в Косово постоянно е имало, само че то стартира да се повишава още повече през април, когато  косовските сърби бойкотираха локалните избори, позволявайки на етническите албанци да поемат контрола над локалните препоръки с изборна интензивност под четири %.

И Европейски Съюз, и Съединени американски щати подлагаха на критика косовските управляващи за дестабилизирането на обстановката в Северно Косово и предизвестиха за всевъзможни дейности, които биха могли да разпалят етническото напрежение там

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през февруари 2008 година след години на обтегнати връзки сред сръбските и най-вече албанските поданици. Страната е приета от Съединени американски щати и част от страните членки на Европейски Съюз, само че Сърбия, подкрепяна от мощния си съдружник Русия, отхвърля да признае съществуването й, както и множеството етнически сърби в Косово.

 Снимка: БГНЕС/EPA/GEORGI LICOVSKI

Докато етническите албанци съставляват повече от 90% от популацията в Косово, сърбите образуват болшинството от популацията в северния район.

„ Миротворци от Италия и Унгария бяха измежду ранените при последното принуждение в понеделник “, оповестяват от НАТО.

40 бойци са били ранени, като пострадванията включват счупвания и изгаряния от спонтанни взривни запалителни устройства.

Трима бойци също са ранени с огнестрелно оръжие
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР