НАТО не трябва да позволява нахлуването на Русия в Украйна

...
НАТО не трябва да позволява нахлуването на Русия в Украйна
Коментари Харесай

Столтенберг: Ние носим отговорност да предотвратим ескалацията на този конфликт отвъд границите на Украйна

НАТО не би трябвало да разрешава нахлуването на Русия в Украйна да прерасне в открит спор сред Алианса и Москва. Забраната за полети над небето на Украйна, за която толкоз упорства президентът Володимир Зеленски, евентуално ще докара до пълномащабна война. Това споделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за Агенция Франс Прес.

Отхвърлянето на украинските апели за затваряне на въздушното пространство над Украйна като мярка против съветски ракети и бойни самолети провокира остри рецензии от Киев, който упрекна Алианса, че е дал зелена светлина на Москва да продължи с нападението си.

„ Ние носим отговорност да предотвратим ескалацията на този спор оттатък границите на Украйна, и той да се трансформира в пълномащабна война сред Русия и НАТО “, сподели генералният секретар на НАТО в изявление в коридорите на конгрес в Турция.

Той добави, че неразрешената за полети зона над Украйна ще значи, че НАТО ще би трябвало да е подготвен да смъква съветски самолети, тъй като неразрешената за полети зона не е единствено изказване, а действителни дейности ", добави ръководителят на НАТО.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски разкритикува НАТО за отхвърли му да наложи неразрешена за полети зона, като сподели, че с това Алиансът разрешава на Русия да нападна Украйна.

„ Знаейки, затварянето на небето ще докара до доста повече удари и жертви, НАТО съзнателно реши да не затваря небето над Украйна “, сподели той.

Обучението на десетки хиляди украински бойци от страните-членки на НАТО през последните години, както и доставката на военно съоръжение, са се оказали „ извънредно значими за силите на Украйна в битката против нахлуващите съветски сили “, сподели Столтенберг, и добави: " Най-важното е президентът Владимир Путин да постави завършек на тази безсмислена война “.

Ръководителят на Алианса похвали хода на Турция да улесни договарянията сред външните министри на Русия и Украйна в Анталия в четвъртък. Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му сътрудник Дмитро Кулеба организираха договаряния в Анталия в първата по рода си среща на такова равнище след съветската инвазия в Украйна. Преговорите приключиха без триумф.

Запитан за вероятностите за участие в НАТО за Украйна, Столтенберг сподели, че зависи от Киев. " Украйна би трябвало да реши дали се стреми към участие или не. И тогава в края на деня 30 съдружници ще вземат решение по въпроса за участието ", сподели той.

В изявление, излъчено по ABC News, Зеленски сподели, че към този момент не упорства Украйна да стане член на НАТО - внимателен въпрос, който беше една от аргументите Русия да нахлуе в Украйна.

" Ние почитаме украинското решение, без значение дали аплайват или не за участие. Това е тяхно суверенно решение ", сподели Столтенберг. " Проблемът е, че Русия не зачита този суверенитет. Те употребяват военна мощ против самостоятелна суверенна нация, тъй като не харесват решенията им ", споделя още ръководителят на Алианса./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР