НАТО е обединено в необходимостта да възпира агресията на Русия,

...
НАТО е обединено в необходимостта да възпира агресията на Русия,
Коментари Харесай

НАТО единно срещу Русия, но с разногласия за военните разходи

НАТО е обединено в нуждата да възпира " експанзията " на Русия , макар че страните членки имат разлики по въпроса за военните разноски, оповестява Агенция Франс Прес.

Новият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прикани съдружниците да усилят разноските за защита по време на среща на външните министри на страните членки в Брюксел.

По време на срещата министрите реализираха единодушие, че е належащо да се открият способи за отговор против хибридната война на Русия - подривна активност, агитация, кибервойна, която има за цел да подкопае Запада, само че без да провокира боен отговор на страна на алианса.

Въпреки репутацията на " ястреб " на новия топ посланик на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, НАТО е според да продължи двойната политика към Кремъл , която включва защита, въздържане и предложение за разговор.

Подчертавайки, че диалозите са първата министерска среща на НАТО, откогато съветски сътрудници използваха химически сътрудник против някогашния шпионин на Русия Сергей Скрипал в британския град Солсбъри, външният министър на Англия Борис Джонсън заключи алтернативата.

" Как ще се справите с военна конюнктура, при която офанзивите са под прага на заложения в Член 5 ангажимент за групова помощ, само че изисква общ отговор ", попита той.

Министрите са разискали съответни оферти за разрешаване на казуса, сподели почитан чиновник на Държавния департамент пред публицисти, само че те не чакат да бъдат финализирани и оповестени преди срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли.

" Имаше консенсус за съветската експанзия, за мащаба на съветската експанзия и това е проблем, който изисква отговор ", разясни представителят.

Помпео дойде на срещата в Брюксел 12 часа, откакто постави клетва. Той прикани съдружниците да усилят военните разноски , с цел да понижат финансовата тежест на Съединени американски щати към организацията.

Но някои страни, изключително Германия, не са склонни да изпълнят уговорката от септември 2014 година военните разноски на всяка страна членка да съставляват минимум 2% от Брутният вътрешен продукт.

Междувременно НАТО поддържа предлагането на президента на Афганистан Ашраф Гани за образуване на мирни договаряния с талибаните , осведоми АП. Според висши служители това е " невиждана " опция за преустановяване на спора.

Гани предлага на талибаните безусловни мирни договаряния , съпроводени със прекъсване на огъня, признание на екстремистите за политическа партия и освобождение на някои пандизчии.

Министерската среща на НАТО е последната в постройката , където през последните 50 години заседава Северноатлантическият съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР