Натан Ротшилд е във Ватерло, когато британските войски притискат Наполеон

...
Натан Ротшилд е във Ватерло, когато британските войски притискат Наполеон
Коментари Харесай

Инвеститорите са ужасни в прогнозирането на конфликти

Натан Ротшилд е във Ватерло, когато английските войски притискат Наполеон в ъгъла в последното му проваляне. Банкерът бързо се възползва от опцията да трансформира полевото разузнаване във финансова облага. След като се връща назад в Лондон, той популяризира клюки, че Уелингтън е изгубил, разтърсвайки пазарите, купува купища активи на ниски цени. След което същинските вести стигат до Англия и той прибира милиони паундове облага.

В тази злокобна история, оповестена в антисемитски пасквил дълго след борбата, има малко истина. Ротшилд не е бил във Ватерло. Никой не знае дали е спечелил пари след това и сигурно няма по какъв начин сумата да е била толкоз огромна, още повече и немислима по това време. Но като цяло легендата също е неверна. Вместо да печелят, множеството вложители губят пари по време на войни, тъй като не чакат тяхното експлоадиране.

Въпреки телеграфната подготовка нахлуването на Русия в Украйна смая пазарите. Фискалният баланс на страната и остатъкът по настоящата сметка примамиха задграничните вложители към нейните облигации. Експозицията към първични материали като застраховка против инфлацията също направи съветските акции известни. Между най-високото си равнище през октомври и 24 февруари борсовият показател " MSCI Русия " в действителност падна с 560 пункта - 60% от цената му. Но три пети от това се случи за под три дни преди офанзивата. Най-големият спад - с 218 пункта - се случи денем на нашествието.

Тази липса на предвидимост дава отговор на историческия модел. Пазарите остават спокойни през годините на гранични разногласия и войнствената изразителност, довели до Първата международна война. Европейските акции към момента не помръдват, когато австрийският ерцхерцог Франц Фердинанд бива погубен през юни 1914 година Едва когато спорът наподобява неминуем - дни преди Австро-Унгария да разгласи война на Сърбия, през юли, настава суматохата.
Реклама
Дори пазарите, за които се допуска, че са свързани с геополитически риск, като да вземем за пример суровините, се затрудняват да оценят военния риск. Въпреки натрупването на иракски войски на границата вложителите останаха сюрпризирани от нашествието в Кувейт през 1990 година Цените на петрола се удвоиха за два месеца, защото войната унищожи някои от най-големите петролни обекти в света. Цените на памука, които едвам помръдват, когато стартира гражданската война в Съединени американски щати през 1861 година, нарастват година по-късно, когато блокадата на Конфедерацията стартира да дава резултат.

Един от проблемите, пред които са изправени вложителите, е, че те не са добре оборудвани за оценка на рисковете, свързани със събитията " черен лебед ", които имат доста ниска възможност да се случат, само че пък могат да бъдат извънредно скъпи. Най-често срещаните пазарни събития трансформират вероятностите за възвращаемост доста по-постепенно. Вземете американските данни за заетостта: от 1948 година промени от даже 0.4 процентни пункта в месечния % на безработица са се случвали в по-малко от 10% от времето.

Много вложители се пробват да изчислят вероятността на черните лебеди. Но Филип Тетлок, канадски академик, отбелязва, че построяването на предсказващи качества изисква многократна противоположна връзка, тъй че участниците да могат да усъвършенстват своята акуратност с течение на времето. Събитията, които се случват един път в кариерата, не оферират това. Ниските вероятности не могат също по този начин да заинтересуват вложителите да преценяват какъв брой могат да костват странните събития. Мнозина към момента държат съветски активи - макар че с очертаващи се неизпълнения и неразрешени дивиденти те скоро може да са безполезни.

Войните не са единствените черни лебеди. Но други са склонни да бъдат по-локализирани и краткотрайни (природни бедствия), по-познати на вложителите (финансови сривове, които оставят диря от обществени данни) или по-лесни за прогнозиране (общ политически риск, който може да се реши посредством анкети). Решението за оповестяване на война зависи от мисловния развой на обособените водачи (или неналичието на такъв). За страдание опитът на многото науки, които се пробват да предскажат идващия си ход, е неприятен.
Реклама
Не оказва помощ и фактът, че множеството вложители не обръщат внимание на по-малките геополитически разтърсвания. Всеки бичи пазар е посипан с разпродажби, тренд, който обаче бързо се обръща, оставяйки тези, които ги взимат по-сериозно, да понасят загуби. Убийството на иранския пълководец Касем Сюлеймани и нуклеарните опити на Северна Корея са по-скоро благоприятни условия за покупки, в сравнение с аргументи за бягство.

Трябва ли вложителите да се откажат от опитите си да предвиждат войни? Някои считат, че е невероятно да се опитомят най-дивите черни лебеди. Но такива животни стават все по-трудни за игнориране. Вземете опцията за китайска офанзива против Тайван, която нашествието на Русия в Украйна направи плашещо по-реална. В риск са освен акционерите в TSMC, великански производител на чипове, чиято цена на акциите се е удвоила от средата на 2020 година Островът като цяло е съществена точка на световните вериги за доставки, от които зависят множеството промишлености - задоволителна причина за вложителите по света да не развяват белия байрак.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР