Настъпване на апокалиптична картина в Пловдив очерта зам.-кметът по екология

...
Настъпване на апокалиптична картина в Пловдив очерта зам.-кметът по екология
Коментари Харесай

АЛАРМА: 6-метрова вълна ще залее Пловдив, ако спешно не се случи това!

Настъпване на апокалиптична картина в Пловдив очерта зам.-кметът по екология Анести Тимчев. Тя е допустима, в случай че почистването на урбанизираните елементи на река Марица не се осъществя по неотложност.

По негови думи не е задоволително подрязването на шубраци и треви, за което община Пловдив отделя запас от към 200 хиляди на година и в което са включва Оперативна програма „ Градини и паркове “.

„ 332 км. от течението на река Марица е на територията на България. Около нея има 1 милион поданици, 12 огромни града, 22 обитаеми места. 12 от най-големите язовири се свързани между тях – в случай че дойдат доста превалявания, всичко ще отиде в язовирите. При 30 литра на кв.м., ще последва 6-метрова вълна, която ще залее Пловдив. Около коритото на реката се намират и помпите на ВиК. Това значи, че градът ще остана и без вода. Колко време би трябвало да загубим? Кой ще бъде отговорен, в случай че на следващия ден това се случи? “, съобщи Тимчев, представен от „ Трафик “.

„ Започваме да се тормозим, че работейки в една бюрократична среда, в които всеки подозира всекиго в неприятни планове, ще загубим още време. Влизаме в есенно-зимен интервал, когато водооточността на водата е в най-големи проценти “, добави той. С това зам.-кметът оправда бързото възлагане на поръчка по разчистване.

От изявлението му стана ясно още, че е възложихме доста незабавна инспекция на положението на урбанизираната територия, която включва жп моста на Марица и отива до бента на реката. Тя е осъществена от вътрешноведомствена комисия, която е излязла със умозаключение. Веднага е предоставена инспекция и от междуведомствено комисия – също има готово умозаключение.

По негови думи заповедта за отчасти бедствено състояние в Пловдив, която Здравко Димитров подписал, е била изпратена до регионалния шеф Ангел Стоев и вътрешния министър Иван Демерджиев.

„ Следващият ден беше ден за размисъл, след това ден за избори. Изчакахме понеделник. Не получихме никакви спънка, по тази причина още на идващия ден (бел.ав. 4-ти октомври) информирахме Агенцията за публични поръчки “. Това съобщи зам.-кметът по екология във връзка възлагането на наложително разчистване на коритото на река Марица по договаряне на ПИМК.

Днес е била подписана и заповед, която разпорежда на еколози от Регионална инспекция за опазване на околната среда да маркират всички предпазени зони към коритото, с което се цели ненарушаване на предпазена зона Марица при осъществяване на почистването.

На въпрос за какво поръчката е предоставена по договаряне на компанията ПИМК, без да бъде разгласен конкурс, зам.-кметът по екология съобщи:

„ В края на април предходната следващата година взехме решение да действаме бързо. Възложихме на група от компании инженерингова активност в урбанизираната част на реката. Тогава пет компании, една от които беше ПИМК, се явиха, с цел да дадат доказателство за своите благоприятни условия. В последна сметка това нещо отпадна, тъй като сътрудниците от Демократична България взеха решение, че тук има някаква нечиста игра “. В тази връзка той разясни, че за процедурата по разчистване е нужна техника, която да доближи и обработи периметъра към островните формирания и основите на мостовете. „ Това не може да стане в техниката на Оперативна програма „ Градини и паркове “, добави той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР