Настъпило е времето на красивите жестове, хората искат политическо проветряване.

...
Настъпило е времето на красивите жестове, хората искат политическо проветряване.
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Настъпи времето на красивите жестове, хората искат политическо проветряване

Настъпило е времето на красивите жестове, хората желаят политическо проветряване. Това съобщи за Dir.bg социологът Първан Симеонов от " Галъп ". Той направи разбор на парламентарно показаните партии и новосформирани такива, какви са разновидностите за държавно управление и по какъв начин поръчката за втори мандат от Румен Радев въздейства на акцията. Dir.bg ще предложи на читателите си и мненията на други социолози преди формалното оповестяване на предизборната акция.

- В каква кондиция са партиите и кои са в крайностите?

- От сегашната позиция седем обединения имат изгледи да са в Народното събрание. За две от тях акцията ще бъде решаваща.

ГЕРБ ще направи всичко допустимо да завоюва тези избори, за тях е въпрос на чест . Ние не можем да измерим три неща. Едното е - най-после какви вреди ще понесат от възможни разкрития , за които се закани Васил Божков, да вземем за пример. Второ - не можем да забележим на този стадий каква вреда и дали ще нанесе Цветан Цветанов , тъй като той е много деятелен. Трето - не можем да разберем в тази обстановка те понесли ли са някакви скрити пробойни . Нали знаете - от време на време има контузии, които проличават чак на изборите. Случвало се е и на други партии. На Българска социалистическа партия й се случи един път при европейските избори през 2014 година. Ако помните, тогава имаше митинги против Орешарски, предната година, те тъкмо бяха свършили, Българска социалистическа партия беше оживяло, обаче се оказа, че контузиите стоят, а на всичко от горната страна се бяха появили и АБВ и резултатите за Българска социалистическа партия в анкетите беше един, на изборите беше различен. И то не тъй като нещо са объркали анкетите, а просто тъй като хората, които бяха споделят Българска социалистическа партия в анкетите, не са отишли да гласоподават. Така тези три неща не могат да се плануват, само че те са в по-добра позиция.

Българска социалистическа партия е в обичайно енергична поза , дори толкоз енергична, че на моменти има вътрешни проблеми . И няма какво да се лъжем - анонсът на президента стана малко от вида - Румен Радев подписа съюз с редовия бесепар малко през главата на Корнелия Нинова . Това ще е предизвикателство за Нинова. Най-голямото предизвикателство за нея е да загуби тези избори, което не е невероятно, тъй като ще наподобява като човек, който е наложил мощно, да не кажа силово своята воля и своята линия. Тази линия не се оказа сполучлива, тъй като загуби избори, на всичкото от горната страна влезе в свада с най-успешния план на Българска социалистическа партия, на линията Нинова - Радев. Това ще е мъчно обяснимо за редовия бесепар.

Слави Трифонов расна, расна и порасна. За момента е спрял да пораства . Трябва да забележим каква и дали ще прави акция. Но там огромната загадка са хората му по места. Там няма да може да постъпи както при учредяването на партията. При учредяването на партията в опита да има цялостен надзор върху известията, които изтича, в общи линии не даде на учредителите на партията нещо да приказват. Този път няма да е толкоз елементарно. Иначе е ясно, че той ще развива напълно мажоритарна акция с централизиран облик, през тв приемника. И въпреки всичко ще са доста значими хората по места, а те постоянно са проблем . Така че пред Слави Трифонов ще би трябвало да стоят въпросите, които стоят пред всеки партиен строител. Не знам той какъв брой ловък партиен строител е, скоро ще разберем.

Движение за права и свободи ще бъде оптимално мобилизирана и към този момент се активизира . Пред Движение за права и свободи има една доста значима задача дефинитивно да преодолее пробойните от последните години от деянията на Местан, от спора с Ердоган . По всичко проличава, че Движение за права и свободи има изискване да направи добър резултат, изключително с благосклонната позиция на Ердоган. И надлежно от тази позиция ще зависи дали ще бъде законна претенцията на Движение за права и свободи за по-видимо присъединяване в някакъв властови формат .

Демократична България също като Слави Трифонов расна през лятото, в един миг спря да пораства, зае своето място в българския политически развой . За момента Христо Иванов не може да направи гръмък проблем като този с Росенец, само че заеха един имот в пространството и почтено казано при тях са мощни мобилизациите на финала. Те са доста мощни в бързите мобилизации на финала . Там е въпросът по какъв начин ще се наредят листите, тъй като има по-компактно, по плътно нещо и по-печено, каквото е ДСБ, и едно по мудно, уверено по-голямо като въздействие сега, само че и много по флуидно мрежово - това е " Да България ". Дано съумеят да се развият по ефикасен метод.

В патриотичното пространство най-вече изпъкна Вътрешна македонска революционна организация в последните години. Вътрешна македонска революционна организация изпи силата на своите сътрудници НФСБ и Атака . Там позицията Македония направи по този начин, че те доста отчетливо стоят в последно време. И това място никак не е за подценяване, изключително като се има обстоятелството, че на евроизборите те вкараха двама евродепутати. Вътрешна македонска революционна организация е на ръба за влизане в Народното събрание и зависи каква акция ще направи.

Мая Манолова също е с доста положителни изгледи да влезе в Народното събрание . Тя може да разчита на прикрит или не толкоз прикрит избор от бесепарското пространство . Защото по всичко проличава, че в това пространство текат процеси на отлюспване и така нататък и е изцяло допустимо Мая Манолова да е бенефициент от това. Тя има достоверна поддръжка и от Таня Дончева, там са Земеделски младежки съюз - те имат различен вид поддръжка, там е Отровното трио, там има и не неприятни десни добавки. Нека не забравяме да вземем за пример, че Движение България на жителите е добре и е на няколко места в локалната власт.

И в този момент всички тези изпод, не ми се изброяват кое какъв брой и по какъв начин, се виждат най-малко две живи неща - едното е " Воля ", които за миг са надалеч от бариерата, само че там, както се вижда, има забавни начини на кампаниране.

Живи са и " Възраждане ", които би трябвало да бъдат деликатно следени, тъй като са забавно живо място на политическата карта.

Оттам нататък е доста забавно да се види поредицата от по-малки нормално русофилски обединения . Апропо, " Воля " и " Възраждане " ненапълно влизат в тази рамка, само че има още Атака , АБВ , самите Русофили . Интересно е да се види там какво ще стане.

Партията на Цветан Цветанов е характерен случай. И партията на Цветанов, и партията на Божков , багра се, че няма да ги виждаме толкоз със социологически способи, евентуално ще ги забележим най-после в изборния ден .

Иначе има още сума партии. Видяхте президента, партиите, които предложения, в това число и МИР , или пък има аграрни празненство, локални, бизнес обединения.

Точно в тези избори, когато се чака да е по-малка интензивността в един миг ще натежат тъкмо такива занаятчийски изборджии, или такива локални обединения, каквито има в съвсем всеки регионален град на България . Изкачват такива локални играчи, брокери и те ще станат доста значими .

Докато обаче не забележим партиите в какъв тъкмо формат ще се явяват, не може доста, доста да проучваме.

- Какви са въпреки всичко прогнозите за обединенията кой защо се бори, от какъв брой гласове се нуждае, с цел да реализира задачите си при предстоящата ниска изборна интензивност?

- Честно казано, в политиката не всякога едно плюс едно дава две, от време на време дава три, доста постоянно може да даде и по-малко от две. Президентът отвори модата на красивите жестове . Tова, което той направи с тази ранна кандидатура, е абсолютно опит да се покаже поредност и да се направи един жест, тъй като презумцията е, че политиката е станала прекомерно гъвкава. Борисов през последното десетилетие издигна това в безспорна норма. И презумцията е, че който желае да е сполучлив против Борисов, би трябвало някакви други правила да измислят. Това очевидно направи президентът, да покаже безусловно противоположното на еластичност, да покаже принципност, което народът чете като поредност и храброст. Предполагам, че ще има още красиви жестове, тъй като митингите сътвориха такава среда. Протестът в България направи по този начин, че има търсене за някакво политическо проветряване . Ето да вземем за пример Слави Трифонов към този момент играе относително красиво . Той споделя аз сам, а имаше всевъзможни други разновидности там. Или пък появяването на Мангъров . Ще се появяват такива играчи, които да се пробват да звучат непартийно и извънредно, тъй като подобен е усетът на времето, такава е публичната поръчка. То се вижда и че самият ГЕРБ по този начин работи ненапълно - пробва се да се подмладява, да вади ГЕРБ с човешко лице . Видяхме усета на времето Българска социалистическа партия в локалните избори кои бяха най-успешните пробиви, младежи, усмихнати, не с дълга партийна биография, да вземем за пример в Перник и Русе. Това беше политическия климат и мисля, че към момента е подобен.

- Коя ще бъде президентската партия на парламентарните избори?

- Не би трябвало да има, тъй като ми се коства, че президентът по-скоро рестартира концепцията за Общия фронт . Тоест той поделя света на две, споделя " Аз ще скачам " и " Аз ще бъда против Борисов през тази изборна 2021 година ". И така да се каже, споделя той, останалото е функционалност на това, т.е. той не се коства разумно да припознава някаква съответна партия на тези избори, едвам внушава, че борбата е против ГЕРБ, положително - зло, смяна статукво, а не просто Българска социалистическа партия - ГЕРБ или Слави - ГЕРБ .

- Очаквате ли на президентските избори Радев да бъде подсилен от Българска социалистическа партия?

- И аз като Корнелия Нинова ще кажа - дано минат парламентарните избори. Има едно доста необичайно за редовия бесепар " И Радев да не поддържат ", би било доста мъчно обяснимо. Хайде, да се скараш с Георги Гергов - добре, да се скараш с кмета си в Перник - добре, но да се скараш с Румен Радев - някак... по какъв начин да кажа . Друг е въпросът, че бесепарът цени лоялността и може да се окаже, че ходът на президента Радев му наподобява като прекомерна равноправност . Но в случай че е правилно, че е имало съгласуваност на този ход сред Румен Радев и Корнелия Нинова, това е друго. Но тук гадаем. Това към този момент не е политически разбор, а разбор на персонални взаимоотношения, което не ми се прави. За това не бих си разрешил да предсказвам. Ще кажа, че без ясни партийни поддържа в президентските избори е мъчно . От друга страна, отново споделям, очевидно Радев е решил да бута тази игра под други правила . Така че - дано не бързаме.

- А кой ще обере най-голяма част от отрицателния избор на тези избори?

- Тук огромният проблем на опозицията е, че са доста опозиции и по този начин да се каже не се обрисува един, който да я обере, а се вижда, че са няколко. В резултат на което печели ГЕРБ. Защото се пилее възможната, протестна и електорална сила. Затова президентът Радев я обобщава, като споделя - от едната страна са братството на честните хора, а от другата са другите.

- Наситихме ли се компромати или борбата на този фронт занапред следва?

- Аз чух поръчки за нови компромати, само че въпросът е дали ни омръзна и желаеме ли да сменим менюто . Моето разбиране е, че е взето още едно ходило и българското общество е по-придирчиво. Tо подобен модел на ръководство, какъвто последните десетина години имаме, към този момент е видяло, видяло му е положителното, видяло е неприятното и сякаш в действителност желае проветряване. Да, българският народ няма да се изненада от шкафчета, от пачки , няма да му промени мнението за един или различен политически състезател. Но то постепенно и бавно си се натрупа и в един миг - и със промяната на поколенията, и с израстването на новите генерации, които вървят на Запад и виждат, стартира да желае нещо по-чистичко, по-практично, по-мениджърско, по с очила, по без шкембе, да наподобява на това, което е виждал на Запад. Парадоксално за всяка една власт по този начин, а за тези, които най-дълго стоят, най-вече се отнася, напредъкът създава рецензия . Защото ти управляваш, има по-добри резултати, както Бойко Борисов приема не неприятни резултати с стопанската система и много сериозен шанс с ковид. В общи линии България е сред капките към този момент на няколко пъти, само че това прави хората по-придирчиви. Той Борисов самичък го сподели един път - едно време можехме да ги впечатлим хората с доста по-малко, в този момент към този момент не се впечатляват от малко. И това е красивата диалектика, красивото несъгласие в такива моменти, че колкото повече си сполучлив, толкоз повече хората желаят . И когато си бил 10 години на власт, хората към този момент мъчно се впечатляват в действителност.

- Коалиция, програмно, експертно държавно управление или трети или четвърти вид, какво може да предложи следизборната мозайка?

- Всичко може да предложи, да не избързваме, в това число и нови избори . Но в общи линии, в случай че Борисов е умен, то самичък би предпочел малко да поседи настрани, с цел да може след това вероятно народът самичък да го извика на сцената . Като през 2013 година. Друг е въпросът, че народът може по този начин да се произнесе, че дето се вика - съвсем да наподобява сякаш отново да го е извикал на сцената. Нека да не предпоставяме нещата, въпреки всичко не се чака и някаква шеметна интензивност, което значи и че резултатите може да са малко по-непридвидими . Струва ми се, че България в този миг не взема решение въпроса за ляво, дясно държавно управление, този с оня, има струпване на сериозна маса, която извежда десетки хиляди хора през лятото и ще е неточност, в случай че която и да е формула след изборите тръгне механично да ги счита. Пак споделям - на хората им се желае нещо по-красиво . Назряло е просто, през няколко години се появява подобен миг, нормално в такива моменти се появява някакъв огромен политически бизнесмен, кой ли не е бил, в това число Сакскобургготски и Борисов бяха такива. Сега това е Слави, за момента той е надалеч от ранния Сакскобургготски и ранния Борисов като големина евентуални гласове, само че въпреки всичко има два месеца да прави акция, да забележим.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР