Настъпи промяна в религиозната политика в Украйна. Съдиите станаха по-снизходителни

...
Настъпи промяна в религиозната политика в Украйна. Съдиите станаха по-снизходителни
Коментари Харесай

Каква е опасността от новата тактика на Киев срещу собствените граждани

Настъпи смяна в религиозната политика в Украйна. Съдиите станаха по-снизходителни към представителите на каноничната Украинска православна черква (УПЦ). Но вярващите се притесняват, че зад това се крият сухи сметки. Какво могат да чакат?

Колелото на шанса

На игумена на Киево-Печорската лавра, Вишгородския и Чернобилски митрополит Павел, бяха смекчени изискванията на домакински арест. Премеждията на архиерея не престават близо година.

През април 2023 година той беше упрекнат в „ разпалване на междурелигиозна ненавист “ за „ нелицеприятни “ изявления по адрес на последователите на ПЦУ (Православната черква на Украйна е разколническа конструкция, основана през 2018 г.). И го пуснаха под домакински арест.

В средата на лятото съдът промени мярката за неотклонение - епископът беше изпратен в следствения арест. Митрополитът беше освободен след внасяне на гаранция от 33 милиона гривни (почти милион долара). Сумата е събрана в най-кратки периоди.

От този миг нататък той непрекъснато е в къщата си в село Воронково. Юристи неведнъж са изтъквали, че даже сходни условия се отразяват пагубно на здравето на шефа на лаврата, който страда от диабет и е получил инфаркт. Накрая петицията беше задоволена.

„ Съдът взе поради позицията на отбраната и позволи на митрополит Павел да напусне село Воронково гладко, с цел да посещава здравни институции “, сподели протойерей Никита Чекман, юрист на Киево-Печорската лавра.

Ден по-рано непредвиден поврат настъпи в наказателното дело на различен почитан йерарх на УПЦ – Тулчинския и Брацлавски митрополит Йонатан. Той беше надали не първият от епископата на каноничната черква, който попадна под валяка на репресивната машина.

През есента на 2022 година Службата за сигурност на Украйна (СБУ) извърши обиск в дома на епископа: откриха „ проруски пропагандни листовки “. Той беше упрекнат в „ опит за събаряне на конституционния ред “, както и в „ нахлуване против териториалната целокупност на Украйна “.

От пресслужбата на силовото ведомство обявиха, че разполагат с „ неопровержими доказателства ” за виновността на митрополита. Всякакви конкретики обаче бяха избегнати. В началото на август ръководителят на Тулчинско-Брацлавска митрополия беше наказан на действителен период - пет години затвор с конфискация на имуществото.

Адвокатите незабавно подадоха тъжба. А самият йерарх се обърна към президента Владимир Зеленски с молба за основаване на комисия, която да проверява злоупотребите на прокуратурата по неговия случай.

В резултат на това на 23 януари на уеб страницата на епархията се появи известие: „ Съдът реши да извърши изследване на всички доказателства по отношение на осъществяването на закононарушения от митрополит Йонатан. ”

Избирателността на Темида

Нещата, свързани с Киево-Печерската лавра, ненадейно потеглиха напред.

От март предходната година, когато Министерството на културата едностранно приключи контракта за наем с УПЦ (за безплатно прилагане на част от сградите), управляващите започнаха интензивно да блокират достъпа до територията на манастира и да изгонват монасите.

Украинската черква не се съгласи и заведе дело. Същото направиха и юристите на лаврата във връзка с отхвърли на вярващите да дойдат до манастира.

Заседанията и по двете каузи бяха неведнъж отлагани по разнообразни аргументи. Основно заради обстоятелството, че чиновниците не можаха да обяснят ясно за какво са затворили манастира. Те се позоваха единствено на проверката и ограниченията за сигурност.



Следващото съвещание беше планувано за 22 януари. Министерството на културата най-сетне изготви ясна аргументация за дейностите си. Но чуванията по този начин и не се състояха - въздушна паника ги предотврати. В резултат на това то е отсрочено за февруари.

В същото време украинските управляващи прибегнаха до нещо, което наподобява изцяло необикновено. Окръжната прокуратура на Киев публично призна, че полицейски чиновници са завършили нелегално наказателни каузи по отношение на дейностите на провокатори от ПЦУ на манифестации край Киево-Печорската лавра. Това значи, че следствието ще бъде обновено скоро.

Нападателите ще би трябвало да отговорят за дейностите си и в град Ладижин, Виницка област. На 9 януари група разколници се опита със мощ да превземе локалната черква: настоятелят беше грубо обичай и изхвърлен на студа през нощта, а оградата на църквата беше ударена от откраднат булдозер.

В същото време правосъдната статистика демонстрира, че наказателните каузи за иззети църкви на УПЦ остават отворени. Същото важи и за преследването на духовенството: общо съгласно СБУ на подсъдимата пейка могат да се окажат близо 70 души (от които 14 са високопоставени йерарси).

Янус с двете лица

Не е известно тъкмо какво е предиздвикало украинските чиновници на Темида да бъдат по-внимателни към процесите, свързани с УПЦ. И вследствие на това някои отпущания на гайките. Според една версия това е повлияно от събитията на интернационалната сцена.

" На Запад фактът на дискриминация против украински жители на религиозна основа престана да бъде нещо подозрително. Те приказват за това намерено. Но за украинските управляващи, които значително зависят от западните сътрудници, това беше изненада ", изяснява набожен академик Роман Лункин.

В средата на ноември се организира съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на което помощник-генералният секретар по човешките права Илзе Брандс Кехрис означи усилване на насилието против вярващи в страната от февруари 2022 година

Тя също прикани управляващите да преразгледат текста на законопроект №8371, който не разрешава УПЦ като „ обвързвана с организация, записана на територията на държавата-агресор “. Става дума за Руската православна черква на Московската патриаршия. Според Кехрис документът не показва ясно задачите на предлаганите ограничавания. Американската комисия за интернационална религиозна независимост приказва в сходен дух.

Заплахата от приемането на законопроект №8371 стана причина група интернационалните адвокати да се извърнат към английския министър председател Риши Сунак, американския водач Джо Байдън и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с апел да се намесят в украинската църковна рецесия.

А американският правозащитник Робърт Амстердам даже предложи прибавянето на ръководителя на украинската Държавна организация за етническа политика Виктор Йеленски към листата със наказания на Съединени американски щати за интензивно пробутване на закона, забраняващ УПЦ. Между другото, точно неговото ведомство с декрет на Зеленски извърши инспекция, доказваща, че украинската черква има връзки с Руската православна черква.

" Длъжностните лица от Държавната организация за етническа политика схващат чудесно: сложният вид за очистване на УПЦ се провали. И в сегашната обстановка те могат да бъдат назначени за отговорните. Затова все по-често чуваме нервни изказвания от Виктор Еленски, че в Украйна няма дискриминация против вярващите “, споделя Роман Лункин.

За страдание настоящето облекчение не е породено от алтруизъм, а от нуждата да се „ върнат с крачка обратно “. Но украинските управляващи не се отхвърлиха от първичната си цел - изцяло да подчинят УПЦ на страната. Това значи, допуска специалистът, че ще прибегнат до други принадлежности. Например, ще стартират договаряния с съответни йерарси, ще се опитат да ги убедят да се откажат от каноничната си връзка с Москва и да се отклонят към Цариград.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР