Насочваме се към САЩ и случващото се около бившия американски

...
Насочваме се към САЩ и случващото се около бившия американски
Коментари Харесай

Борислав Цеков за обвиненията срещу Тръмп: Юридически светила заявиха, че това е несъстоятелен казус

Насочваме се към Съединени американски щати и протичащото се към някогашния американски президент Доналд Тръмп. Отново всички приказват за Тръмп и наподобява по този начин ще бъде още дълго време. Освен сериозната му роля на 45-тия президент на Съединени американски щати от Републиканската партия в интервала от 20 януари 2017 година до 20 януари 2021 година, политикът има епизодично присъединяване в редица кино и телевизионни продукции. Доналд Тръмп също по този начин публично е и най-богатия човек, заемал поста на президент на Съединени американски щати. Тръмп е единственият американски президент, който не е заемал никакъв държавен или боен пост преди влизането си в Белия дом. Той е първият президент в историята на Съединени американски щати, на който са повдигнати наказателни обвинявания. Обвиненията са свързани с следствието за подкупване на порно актриса. Актрисата твърди, че Тръмп е купил мълчанието й по персонални въпроси по време на предизборната акция за президентските избори през 2016 година До какво ще доведат обвиняванията против Доналд Тръмп? Разговаряме в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " с създателя на Института за съвременна политика Борислав Цеков

Г-н Цеков, реакцията на Доналд Тръмп за протичащото се с него гласеше " Уау! Ще ме арестуват! Не мога да допускам, че това се случва в Америка! Да създадем Америка още веднъж велика! “. Звучи иронично. Вие тълкувате реакцията му? 

Разбира се, че има доза подигравка, само че общото мнение на всички юридически светила, в това число такива фигури, които имат сериозна тежест след американските прависти, само че пък са сериозни били постоянно към Тръмп, в това число проф. Алън Дершовиц – едно от огромните имена на американския конституционализъм, към този момент разясниха изрично, че от юридическа страна това е един неплатежоспособен проблем с явни политически подбуди. Така че от правна страна аз персонално не чакам нищо, с изключение на шумотевица. По-скоро чакам този областен прокурор, който апропо, в случай че му отворите " Туитър “ профила, неговия и на неговия заместител, са гневни политически деятели в това време, анти-Тръмп гневни и така нататък Но чакам той да понесе доста сурови наказания след време. Вече конгресната комисия, която е за отчетността на правосъдната власт, стартира своето следствие. Но това са други сюжети. По-важно е какво става към Тръмп и Републиканската партия, т.е. политическите резултати, а то е в една посока – изстрелване във висините на поддръжката за Доналд Тръмп.

Абсолютно, няма неприятна реклама, както се споделя. Може би всичко това ще е в плюс.  

Не единствено поради това, а поради една явна неправда, политическа арогантна принуда, която накара даже и тези, които са били гневни съперници на Тръмп вътре в Републиканската партия, като да вземем за пример Мит Ромни, като да вземем за пример Джон Болтън, да застанат зад него в тази обстановка, оценявайки тази офанзива точно като политическа принуда. Т.е. ще има консолидация, доста сериозна. Социологическите изследвания към този момент го демонстрират. " Ройтерс “ оповести през вчерашния ден свое изследване, което сподели, че от деня, в който беше оповестено, че ще има предявяване на такива обвинявания, рейтингът на Тръмп е скочил с няколко пункта, до момента в който на неговия евентуален противник вътре в Републиканската партия – губернаторът на Флорида Рон Десантис, е понижен, забележете, от 30 на 19 пункта. Т.е. Тръмп става незаобиколимата кандидатура за 2024 година в Републиканската партия.

Но има един различен любопитен социологически факт. В проучванията на няколко организации беше посочено, че преобладаващата част от така наречен самостоятелни гласоподаватели, т.е. тези, които не са нито републиканци, нито демократи, само че това е сегментът, който взема решение изборите, 65 до 70% от тях правят оценка това, което се случва сега с Тръмп, като незаслужено и като политическа принуда, което е доста забавна индикация за публичните настроения.  

Г-н Цеков, интернационалните анализатори дефинират губернатора на Флорида Рон Десантис като " втория Тръмп “, защото концепциите им били сходни, с изключение на отношението им към доктор Антъни Фаучи. Вие какви разлики намирате сред двамата? И споменахте поддръжката, по-голямата поддръжка, която събира Тръмп в този момент с този случай с порноактрисата, макар че го определихте като безпочвен, лекомислен.  

Тръмп имаше доста сериозна и на процедура непреодолима преднина и преди този случай, само че в този момент тя става в действителност към този момент огромна преднина. Що се отнася до Рон Десантис, той е една сериозна изгряваща вяра на Републиканската партия. Той е един доста добър губернатор на Флорида, по чието време Флорида не се поддаде на тези крайни левичарски ограничения против пандемията, които унищожаваха стопанската система както в щати като Ню Йорк или Калифорния. Не разреши наложително носене на маски, не разреши наложително имунизиране и така нататък Но това, което би трябвало да се регистрира, е, че не може да има на този стадий каквато и да е база за съпоставяне сред политическото въздействие и тежест на Рон Десантис и Доналд Тръмп. Рон Десантис е в действителност изгряваща вяра, само че неговото време не е пристигнало. Тръмп има голяма поддръжка, която надалеч надвишава партийния електорат на Републиканската партия, и това е неговата мощ в действителност, до момента в който Рон Десантис към момента има прекомерно, прекомерно непретенциозно въздействие в това отношение. И е доста значимо оттук нататък по какъв начин той ще съумее да изиграе картите си, нагледно казано, с цел да резервира и развие тази поддръжка за бъдещи избори, тъй като фактически той в доста връзки може да се назова последовател на доктрината на Тръмп, на тази консервативна линия, която Тръмп върна още веднъж в мейнстрийма, само че просто не е пристигнало неговото време.

И се надявам, че с него няма да се случи това, което стана с различен доста сериозен политик и сенатор, ослепителен правист – Тед Круз, който сякаш избърза преди години със своята кандидатура за президент. Тя беше несполучлива и надлежно той на процедура изпадна от кандидатпрезидентския азбучник на Републиканската партия, макар че продължава да е водещ и доста авторитетен сенатор от републиканците. 

Г-н Цеков, в този момент времето, в което се намираме, съгласно вас, карцерът на Доналд Тръмп и да се дава под съд лидера на самата съпротива в Съединени американски щати – за какво се прави всичко това? И ще стане ли Съединени американски щати очевидец на една невиждана обстановка? 

Наистина е невиждана. Има разнообразни хипотези за мотивацията. Едната и минимум евентуалната съгласно мен е просто тези крайни левичарски анти-Тръмп настроения, чиито притежател и изразител е и самият прокурор Браг, чиято акция за избиране мина под лозунга " Ще вкарам Тръмп в пандиза “ и че това е по този начин да се каже самостоятелна акция, която ще търси поддръжка точно в тези правосъдни органи в Манхатън, които са обичайно крайнолеви, прогресистки, демократични и ненавиждат Тръмп не просто откогато е президент, а доста от дълго време.

Но има и друга догадка, която се споделя в редица среди на Републиканската партия и във Вашингтон, и за мен тя е по-вероятната, а точно – че кръговете към настоящия президент Байдън, които желаят той да бъде номинацията на Демократическата партия и работят в тази посока, вършат изчисления, че в случай че се налее по този метод спомагателна поддръжка, готовност във връзка с кандидатурата на Тръмп посредством един оркестриран политически напън и развой по отношение на него, който ще консолидира републиканците и ще му обезпечи безпроблемно продобиване на републиканската номинация, то той би бил за тях по-удобен съперник при един римейк на изборите – Тръмп против Байдън, в съпоставяне да вземем за пример с Рон Десантис. Но мисля, че това е неправилна калкулация, която вършат, само че стои като един от главните сюжети за какво тъкмо в този момент. 

Защото апропо, има доста елементи. В този случай първо става дума за едно недоказано административно нарушаване, което в този момент този прокурор се пробва да преквалифицира в закононарушение. То не стига че е погасено по отминалост, само че и предният областен прокурор откри, че няма данни за закононарушение. Федералната изборна комисия на Съединени американски щати прегледа този случай и сподели, че няма нарушавания. И в този момент внезапно се скалъпва такова обвиняване и се насрочва – забележете, делото за декември месец тази година, т.е. в навечерието на най-горещата фаза в първичните избори. Така че всичко е политика в този случай. Но по-важното е, че отвън правната страна, политически все още най-малко Тръмп наподобява печеливш от тази обстановка.  

Да, такива са и множеството заглавия в интернационалната преса. Благодаря ви, господин Цеков, че бяхте наш посетител и че направихте този коментар. 

И аз ви благодаря.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР