Наслушах се на различни интерпретации. Фактите са горе долу такива,

...
Наслушах се на различни интерпретации. Фактите са горе долу такива,
Коментари Харесай

Директорът на ББР Цанко Арабаджиев: 300 млн. лв. от кредитите, обявени от Петков, няма да се върнат

Наслушах се на разнообразни тълкования. Фактите са горе долу такива, само че тълкованията са неверни. Поехме банката в тежко положение.

Това съобщи изпълнителният шеф на Българската банка за развиване (ББР) Цанко Арабаджиев в ефира на Нова телевизия.

Общата сума на банковата провизия на заемите, които Кирил Петков разгласи, е над 300 млн. лева, уточни той.  “Провизиране на процедура значи, че 300 млн, лева няма да бъдат върнати. Във компаниите няма поръчителство ”, изясни Арабаджиев. 

Изпълнителният шеф на ББР изясни, че е имало подписани контракти за привличане на запас от китайски банки, които са били неизгодни. „ Години наред е имало вреда от това партньорство “, съобщи той.

„ Ние се свързахме с най-големите банки и установихме, че в случай че емитираме облигации, банката би икономисала към 60-70 млн. лв. “, изясни Арабаджиев. Той заяви, че ББР има утвърдено финансиране от едни от най-големите финансови институции за 700 млн. лв. на цена в пъти по-ниска от тази, на която се финансира страната.

„ Тези пари ще ги дадем на бизнеса “, сподели Арабаджиев.

 

Той разяснява обвиняванията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР. Арабаджиев изясни, че при поемането на ръководството на банката през 2021 година са заварили “тежко състояние ”. “Имахме също по този начин завещание по привлечените средства, с които работи банката. Банките за развиване притеглят средства от други по-големи Банки за развиване, образувани от разнообразни страни. Нашето удивление беше голямо, когато установихме, че вместо да работи интензивно с такива сътрудници, над 90% от привлечените средства от финансови институции, са от няколко китайски банки ”, изясни изпълнителният шеф на ББР.

“Това не е безусловно неприятно. Важо са изискванията, на които са привлечени тези пари ”, добави той. Прегледът, който прави новото управление, демонстрира, че изискванията биха били доста по-добри, в случай че се е работило с други банките. “Затова започнахме диалози с най-големите капиталови банки в света ”, сподели Арабаджиев.

“Стана ясно, че в случай че банката емитира облигация, с която да размени отговорности към китайските банки, без да получава нов дълг, без да усилва общата задлъжняемост, банката би икономисала към 10 млн. лева годишно ”, уточни още той.

ГЕРБ упрекнаха управлението на банката, назначено от Кирил Петков в качеството му на министър на стопанската система, за нанесени вреди от 1 млн. лева Тези пари били дадени от банката за консултантски и адвокатски услуги.

“Адвокатските адвокатски фирми, които се занимават с това, са адвокатски фирми в Лондон. Големият разход е за тях ”, изясни Арабаджиев. Той акцентира, че адвокатските адвокатски фирми и капиталовите банки, са същите, с които работи страната в лицето на МФ. Те са виновни за издаването на държавния дълг.

Все още не е ясна повода за какво е работено с китайските банки.

“За да не се оправдаваме с интернационалната конюнктура - 150 млн. лева погасяваме предварително към тези същите китайски банки идващия месец. Ефектът ще бъде 2 млн. лева на година или 8-10 млн. лева за целия период. Това са пари, които ще дадем по-малко като разход за лихви ”, изясни идващите стъпки на ББР Арабаджиев. 

 

Банката за развиване има утвърдено финансиране в размер на 700 млн. лева от Европейската капиталова банка и Банката за развиване към Съвета на Европа.

 

“Договорите с тях ще ги подпишем в границите на идващите няколко седмици. 700 млн лева на цена по-ниска от тази, която се финансира страната сега. С тези средства ще можем да подпомогнем бизнеса с по-евтин запас ”, добави Арабаджиев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР