Наслагването на няколко кризи една след друга или едновременно, като

...
Наслагването на няколко кризи една след друга или едновременно, като
Коментари Харесай

Кризата подмина банките, отчитат ръст на печалба и активи

Наслагването на няколко рецесии една след друга или по едно и също време, като се стартира от пандемията през 2020 година, войната в Украйна и политическата неустойчивост у нас, ускоряващата се инфлация и упованията за международна криза не съумяха да разклатят банковата система в България, потвърждават последните данни на Българска народна банка към края на октомври. 1,7 милиарда лв. е облагата на банките - с 500 млн. повече от регистрираната за десетте месеца на 2021 година

Един от индикаторите за стабилността макар продължаващата кредитна агресия са разноските за амортизация на финансови активи, които не се регистрират по обективна стойност в облагата или загубата. Отчетените тази година 367 млн. лева са с 61 млн. лева, или с 14% по-малко от тези за същия интервал на м.г. Това се е отразило на личния капитал на банковата система - към 31 октомври е 16,8 милиарда лева и единствено за месец се е нараснал със 159 млн. лева

Растат и активите на банките - с 2,2 милиарда лева до 151 милиарда лева, което е с 20 милиарда лева повече от Брутният вътрешен продукт, който се чака да бъде малко над 130 милиарда лева Основен принос за този месечен напредък имат заемите и задатъците - техният дял в структурата на балансовите активи се е повишил от 60,1% до 61,6%.

Още една наклонност демонстрират данните на Българска народна банка към октомври - понижава размерът на паричните салда в централни банки и на паричните наличия, а нарастват другите депозити както и дълговите скъпи бумаги. Така два месеца преди края на годината делът на най-ликвидната позиция пари, парични салда при централни банки и други депозити понижава до 18,9% от всички активи, а този на дълговите скъпи бумаги се е нараснал до 15%.

Ликвидното покритие, което е поръчител и за стабилността на валутния ръб, и за стабилността на банковата система, също се покачва - до 253,5% в края на октомври против 235,9% в края на септември. Размерът на ликвидния буфер леко е намалял от 41,4 милиарда лева преди месец до 38,4 милиарда лева, чистите изходящи ликвидни потоци също - до 15,1 милиарда лева при 17,7 милиарда лева в края на септември.

С 3,7 милиарда са се нараснали брутните заеми и задатъци през октомври, като общата им чиста стойност е 96,7 милиарда лева Най-голям дял от тях - 3 милиарда лева, са вземанията от кредитни институции, които нарастват с 3 милиарда лева и в края на октомври доближават 12,1 милиарда лева

Брутният кредитен портфейл на банковата система се усилва с 670 млн. лева до 84,6 милиарда лева Само за месец заемите за семейства са се нараснали с нови 368 млн. лева, на други финансови предприятия - със 177 млн. лева и за компаниите - с 84 млн. лева, което е сигнал за действителна работа на стопанската система.

Конкуренцията на финансови пазари, капиталови фондове, парцелите и други благоприятни условия за инвестиции не е съумяла да пречупи наклонността банките да останат привлекателен център за от ден на ден свободни пари - и на семействата, и на бизнеса, написа " 24 часа ".

Спрямо края на септември депозитите са се нараснали с 1,9 милиарда лева до 130 милиарда, което е колкото Брутният вътрешен продукт за тази година. Увеличението е при всички инвеститори - новите спестявания на семействата са 601 млн. лева, на бизнеса - 457 млн. лева, а при тези на кредитни институции - 930 млн. Намаление има единствено при депозитите на други финансови предприятия - със 183 млн. лева
Регулаторният капитал на банковата система е към този момент 15,4 милиарда лева, а общият размер на рисковите експозиции - 75 милиарда лева Съотношението на обща финансова адекватност на банковата система към 30 септември е 20,47%, на капитала от първи ред – 20,06%, а на базовия личен капитал от първи ред – 19,56%, като равнищата остават доста над регулаторните условия и условията за финансови буфери.
Това значи, че множеството ни банки са в положение да реагират на външни шокове, един от които е криза и срив на имотния пазар, които могат да вдигнат равнището на неприятните заеми.

Въпреки положителната кондиция на банките ни да посрещнат сходни провокации, Българска народна банка към този момент разгласи, че от второто тримесечие на 2023 година се усилва антицикличният финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции на 2% през четвъртото тримесечие на 2023 година, оповестиха от централната банка. Това значи, че от всеки заем, преценен като рисков, банките би трябвало да заделят запас от 2%, с цел да покрият възможни загуби, в случай че заемът спре да се обслужва.

От Българска народна банка даже предизвестиха, че в случай че трендовете се запазят и рисковете се усилят, може да се вкарат ограничавания при разпределението на облагата на банките.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР