Наслагва се мнение сред обществото, че вносителите са предложили текстове,

...
Наслагва се мнение сред обществото, че вносителите са предложили текстове,
Коментари Харесай

ГЕРБ: Не ограничаваме стопаните на кучета

Наслагва се мнение измежду обществото, че вносителите са предложили текстове, които лимитират притежателите на домашни любимци, съответно кучета, а измененията в закона са прекомерно рестриктивни. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по земеделие и гори Мария Белова, съобщи БГНЕС.

Тя акцентира, че с препоръчаните от ГЕРБ промени в Закона за ветеринарномедицинската активност не се постановат спомагателни ограничавания на стопаните на четириноги, а режимът на разхождането им в градска среда даже се облекчава . В в този момент настоящите текстове всички кучета би трябвало да бъдат разхождани с каишка, без значение от техния размер, а новите оферти плануват наложителен мотив единствено за тези с тегло над 5 кг.

Мария Белова напомни още, че е препоръчан оптималният период сред двете четения на законопроекта, което ще помогне в него да бъдат чути всички заинтригувани страни – стопани, специалисти и даже потърпевши от ухапвания от кучета.

Съпартиецът й Маноил Манев посочи и по какъв начин стои въпросът със наложителното носене на намордник, в случай че кучето е нападателно. „ Намордникът и килограмите, посочени по този закон, нямат нищо общо. Намордникът, и по в този момент настоящото законодателство, е обвързван само с експанзията на кучето. И все още преценката дали кучето е нападателно е на притежателя. Наказанието, което ще понесе, в случай че не е решил вярно своето животно, отново е за негова сметка “, изясни той.

С предлагането за промени се завишават и санкциите. Собствениците на кучета с тегло над 5 кг, които ги разхождат без мотив в урбанизирана среда, ще бъдат глобени с 300 лв.. На 1000 лв. пък скача финансовата глоба поради нападателни кучета, които не носят намордник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР