Насладете се на вкуса на тези постни питки, които можете

...
Насладете се на вкуса на тези постни питки, които можете
Коментари Харесай

Постни питки

Насладете се на усета на тези постни питки, които можете да приготвяте всеки ден

Необходими Продукти

● брашно - 350 г
● сол - 1 ч.л.
● олио - 2 с.л.
● вода - 200 мл (вряла - 80 градуса )

Начин на подготвяне

Здравейте, през днешния ден ще споделя с Вас една рецепта която е 100% съвместима с храненето по време на пости. Това са питки, които се вършат единствено с брашно, вода, сол и олио.

По рецепта питките се пекат в изсъхнал тиган. Може да ги изпечете и във фурната, тогава ще получите превъзходен лаваш без квас. Интересното при тази рецепта е, че тестото се замесва с гореща (вряла) вода.

За мое огромно удивление тестото стана необикновено еластично, безпрепятствено и меко като кадифе. Никога не бях изпитвала по-голямо наслаждение от допира на тестото с ръцете ми! Аз позволих две неточности, които не са съдбовни, само че ще ги споделя с Вас, с цел да не ги допуснете и Вие, в случай че решите да ползвате рецептата.

Важен миг при оформянето е питката да е кръгла, от това зависи доколко и до какъв брой отмерено тя ще се надуе при печене. Аз не ги направих доста добре и по тази причина не се издуха задоволително.

Втората ми неточност беше, че откакто бяха подготвени не ги задуших задоволително добре и те останаха леко хрупкави.

На мен ми харесват и по този начин, само че задачата е да омекнат, тъй като при разсичане се получава джобче, в което може да сложите разнообразни плънки. Ако не постите, тогава Ви предлагам да ги намажете с масло откакто ги изпечете. Тогава стават в пъти по-вкусни.

Ето и метода на подготвяне:

В подобаващ съд пресявате брашното, след което във врялата вода разтваряте солта и я изсипвате при брашното. Важно е да разбърквате с лъжица първоначално, а не с ръка, тъй като има заплаха да се изгорите!!!!!

Добавете и олиото. Разбъркайте с лъжицата добре и по-късно, когато температурата е подобаваща, започнете да месите за към 7-8 минути. Когато тестото е готово, би трябвало да се остави да отдъхне за към 20 мин. на стайна температура в торбичка.

Отпочиналото тесто се прави на фитил и се реже на 8 равни елементи. Оформят се топки и се покриват да не изсъхнат. Всяка топка се разточва с диаметър 15-16 см, като наложително работния плот се наръсва с брашно. Ако не набрашните, има възможност тестото да залепне леко върху плота и когато го взимате да се унищожи цялоста на плоския самун, оттова няма да се получат и балончетата с въздух и няма да постигнете стремежи резултат.

Питките се пекат в загрят, изсъхнал тиган на температура малко по-висока от междинната. От всяка страна по няколко минути, след което отново се обръща от първата страна за минута-две. Точно тогава питката стартира да се издува, за последно отново се обръща за минутка и от втората страна.

След като питката е изпечена се намазва с вода от двете страни и се покрива с чиста забрадка за към 30 минути.

Това е! Ще се веселя да споделите в случай че и Вие ги извършите и са Ви харесали?

Постните питки са чудни!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР