Наскоро учени се натъкнаха на изключителна находка - изящно цвете,

...
Наскоро учени се натъкнаха на изключителна находка - изящно цвете,
Коментари Харесай

Отровно цвете стои затворено 30 милиона години в кехлибар

Наскоро учени се натъкнаха на изключителна находка - изтънчено цвете, затворено вечно в кехлибар. Находката е направена в Доминиканската република от екип от биолози.

По данни на учените красивото цвете принадлежи към семейство Strychnos electri и както подсказва името му, най-вероятно е било мощно отровно.

В наши дни от членовете на същото растително семейство се извличат стрихинин и кураре, които са измежду най-токсичните растителни токсини.

Кехлибарът е запазил отровното цвете непокътнато, макар че за финален път е цъфтяло преди 20-30 милиона години. То е непокътнато във типа, в който е било - не е смачкано, накриво или накъсано.

Според един от създателите на откритието - биоложката Лина Струве от университета Рътгърс, цветето като че ли се е откъснало и падайки на земята, е попаднало в лепкавата смола, която го е обвила и запазила в този недокоснат тип.

 Джунгла

Находката е високо оценена от биолози, които разясняват, че фосилизираните цветя са извънредно редки и скъпи, тъй като дават на учените информация за античните тропически цветя и освен.

Във влажната тропическа гора, в която в миналото това растение е цъфтяло, мъчно може да се резервира нещо. Единствено екземплярите, фосилизирани в кехлибар, са устояли на времето.

Всъщност кехлибарът е един от огромните източници на фосили, чиято възраст варира в извънредно необятни граници.

Могат да се намерят фосилизирани комари, мухи, паяци, стоножки. От извънреден интерес за учените са непокътнатите в смола жаби, гущери и саламандри, които демонстрират еволюционното развиване на влечугите.

Някои от най-старите фосили, непокътнати в кехлибар, са на възраст от над 130 милиона години.

Новооткритото отровно цвете Strychnos electri принадлежи към една от трите огромни еволюционни групи цъфтящи растения.

Те са известни под името астериди. Техни наследници, които през днешния ден всички познаваме, са картофите, кафето и ментата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР