Наскоро от печат излезе „Готви умно“, дългоочакваната книга на фууд

...
Наскоро от печат излезе „Готви умно“, дългоочакваната книга на фууд
Коментари Харесай

Готви умно, забавлявай се и живей добре

Наскоро от щемпел излезе „ Готви мъдро “, дълго чаканата книга на фууд стилиста и готвач Десислава Георгиева и кулинарния фотограф и видеограф Стоян Георгиев.

Тя е дълго чакана не тъй като процесът на нейното основаване се е проточил, а тъй като хората, които познават създателите от дълго време чакаха от тях да издадат своя авторска готварска книга. Техният опит и обич към положителната храна просто трябваше да бъдат въплътени в книга.

Авторите

Двамата са добре известни измежду кулинарната общественост в България. Тук ще се опитаме напълно в резюме да разкажем тяхната история. Стоян и Десита са образец за „ самонаправили се “ хора в България. Големият им триумф е, че не се занимават просто с някакъв бизнес, с цел да печелят пари. Вместо това те безусловно живеят това, което обичат (добрата храна и напитки), и по всичко наподобява, че се оправят добре. Пътят им до този миг е изминат малко по малко, с доста старания и с взимане на сложни решения.

 Десислава Георгиева и Стоян Георгиев Goodlife

Преди 10 години създателите на „ Готви мъдро “ стартират да снимат кулинарни видеоклипове за своя уебсайт Webcafe.bg. Това се трансформира в главната им активност, когато през 2014 година продават Webcafe и основават Goodlife.bg. Оттогава и до през днешния ден двамата се занимават професионално с кулинария всеки ден, като прекарват по-голямата част от времето си в своето кухненско студио на улица „ Нишава “.

След хиляди собственоръчно сготвени предписания пред камера Десита развива техника и умения на готвач и кулинарен стилист, каквито са рядко срещани отвън положителните заведения за хранене. Стоян, от своя страна, се специализира в кулинарната снимка и видеография. Двамата са и буйни кулинарни откриватели. Обичат да пътуват, да събират, да пробват и да приспособяват за себе си предписания от целия свят, като доста от тези ястия влизат в домашната им кухненска ротация.

Книгата

„ Готви мъдро “ е скъп екстракт от всичко това. Тя обобщава целия опит на създателите в готварството, в кулинарния стайлинг и снимка, както и тяхното отношение към положителната храна като цяло. В 208 страници те са събрали практични готварски препоръки, изведени от техния опит, както и близо 150 предписания, които са персонално определени, приспособени, изобретени, професионално сготвени (някои многократно), аранжирани и снимани от Стоян и Десита.

 Десислава Георгиева и Стоян Георгиев Goodlife

Включеното в книгата разнообразие на артикули, кухни и типове ястия е зашеметяващо. Общият знаменател е характерната „ оптика “, през която Десита и Стоян гледат на храната и нейното подготвяне. Рецептите са практични и релативно лесни за сготвяне, само че с висока „ добавена стойност “. Тук можете да намерите изобилен материал за фамилни кулинарни събития; храни, с които да доставите наслаждение на себе си и на околните си; както и ястия, с които да впечатлите гостите си.

В книгата има пояснения в обич на обичани ястия. Има кодифицирани кулинарни опити и импровизации. Има търсене на най-хубавата композиция и баланс на усетите. Има схващане за другите фактори, които вършат храната привлекателна и вълнуваща. Има и явен почит към положителните артикули и към верните техники на готвене. Преди всичко обаче има обич към храната. Стоян и Десита по всякакъв начин се стремят да споделят своята религия, че готвенето би трябвало да носи наслада и споделена страст.

Освен всичко друго, „ Готви мъдро “ демонстрира и най-хубавото от българската кулинарна снимка до степен, в която една галерия със фотоси от книгата би била забавна сама по себе си. Тази композиция от авторски предписания и снимка в една готварска книга е доста рядка, освен в България.

 Десислава Георгиева и Стоян Георгиев Goodlife

Всичко това трансформира „ Готви мъдро “ в артикул, който се отличава внезапно от огромния брой готварски книги на пазара. Книгата е стъпка в вярната посока за културата на хранене в България и заслужава място в библиотеката (и на кухненския плот) на всеки български познавач на положителната кухня.

„ Готви мъдро “ може да бъде закупена онлайн, от офиса на Goodlife на ул. „ Нишава “ 37 или в „ Ла Кав дю Мулен “/La Cave du Moulin на ул. „ Солунска “ 33.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР