Насилието над жените никога не бива да бъде възприемано като

...
Насилието над жените никога не бива да бъде възприемано като
Коментари Харесай

Убийства на жени потресоха в Италия

Насилието над дамите в никакъв случай не трябва да бъде възприемано като неизбежно. Обществото в никакъв случай не би трябвало да стопира да изпитва отвращение от насилието над дамите и би трябвало да се солидаризира с тези, които са негови жертви. Това са думи на италианската пожизнена сенаторка Лилиана Сегре, която е оживяла от концентрационните лагери по време на Холокоста. Тези думи тя изрече на 8 март тази година във връзка Международния ден на дамата. В същия ден италианската полиция заяви, че през миналата 2022 година в Италия жертви на принуждение са станали 125 дами по отношение на 119 през 2021 година От тях 103 дами са били убити от сътрудниците или някогашните си сътрудници или от други членове на фамилията си. 95 % от жертвите са били на или над 18 години. 78 % от жертвите са били италианки.

Начело на държавното управление на Италия от над седем месеца е жена - Джорджа Мелони. Начело на главната опозиционна мощ - Демократическата партия - от февруари насам също е жена - Ели Шлайн. И Мелони, и Шлайн на 8 март се оповестиха за по-голямо наличие на дамите във властта и за тъждество сред половете. А италианките се надяваха, че при такова дамско водачество ще има прогрес в битката с насилието над дами.

От пожелателните изказвания на 8 март изминаха близо три месеца и в този момент едновременно италианците бяха потресени от две убийства на дами.

На 1 юни след неколкодневно търсене в Сенаго в региона на Милано бе намерено тялото на 29-годишната бременна в седмия месец Джулия Трамонтано. Тя бе оповестена за изчезнала след сигнал от годеника й, 30-годишния Алесандро Импанятиело на 27 май. На 1 юни трупът й бе открит точно, откакто годеникът на Джулия призна, че той я е умъртвил в дома им с няколко удара с нож, след това се опитал на два пъти за изгори тялото й, след което го укривал в багажника на колата си и най-после го захвърлил на открито.

Преди да излезе нескрито тази злокобна истина, мъжът твърдеше, че той и Джулия са имали спор, откакто Джулия схванала за негова невярност с негова колежка. След разногласието бременната жена напуснала дома си, по думите на годеника й. Една от версиите беше, че може би тя се е насочила към дома на родителите си в региона на Неапол. Годеникът й демонстративно отправяше молби тя да се върне при него, изпращаше й известия, в които я умоляваше да не позволява детето им да се роди в разрушено семейство.

Постепенно обаче във версията за изгубването на Джулия, тиражирана от годеника й, се появиха пукнатини, навели на мисълта проверяващите, че той може да е умъртвил младата жена. Накрая до злокобната развръзка полицията стигна с помощта на " другата жена " в живота на Алесандро, с която в деня на изгубването си Джулия се е срещнала. По време на тази среща в заведение двете дами открили, че Алесандро ги е мамел месеци наред, а любовницата разказала, че е била бременна от него, само че решила да приключи бременността. Алесандро я лъжел, че бил скъсал с Джулия и даже й показал подправен ДНК тест, съгласно който детето, което Джулия очаквала, не било от него. По време на срещата сред двете дами се открил климат на взаимност, колкото и необичайно да звучи това.

После Джулия се прибрала вкъщи, с цел да постави завършек на връзката си Алесандро и тогава се разиграла драмата. А любовницата, обезпокоена, че Алесандро може да направи нещо на Джулия, се пробвала да се свърже с нея, само че получила от нея единствено странни есемеси, които я навели на мисълта, че не тя ги изпраща и че нещо с нея не е наред. Тогава тя се свързала със сестрата на Джулия и двете се обърнали към полицията и по този начин се стигнало до злокобната истина.

Сега годеникът на Джулия е упрекнат в ликвидиране, само че не непредумишлено, както и в спиране на бременност без единодушието на бременната жена. Много италианци упорстват той да бъде съден за преднамерено ликвидиране на Джулия, както и за ликвидиране на нероденото й бебе, което тя възнамерявала да назова Тиаго.

Медиите разгласиха и много разкрития за живота на Алесандро, който в предишното имал друга връзка, от която му се родило дете, само че която завършила отново поради неистини и изневери. С Джулия, която работела в областта на недвижимите парцели, той бил от няколко години, само че връзките им били белязани от възходи и падения още от 2021 година Близките на Джулия знаели за това. А още през януари младата жена почнала да подозира годеника си в изневери и даже възнамерявала да направи аборт. После решила да даде втори късмет на връзката им, макар че околните я увещавали да не го прави и по този начин се стигнало до убийството й.

Семейството на Джулия в този момент е унищожено, а майката на Алесандро назова пред медиите сина си страшилище и изиска амнистия от околните на убитата млада жена. Самият Алесандро стартира да приказва в ареста за самоубийство, с цел да изкупи виновността си. После пък сподели, че е умъртвил Джулия, тъй като тя не желала да живее повече поради страданието, което той й предизвикал. Но близки и сътрудници на мъжа го обрисуваха като нарцистичен, тесногръд, изпечен измамник, податлив на систематични изневери.

Стана ясно и, че Алесандро е работел като барман в първокласния бар " Армани Бамбу " на покрива на хотела на Джорджо Армани в региона на спектакъл Ла Скала в Милано и че даже бил заловен един път в кражба от касата на заведението.

В памет на Джулия на 7 юни в Неапол на площад " Плебишито " ще има огромна проява. Подобна демонстрация е планувана в същия ден в Сант`Антимо в региона на Неапол, където е израснала Джулия и където живеят околните й. Двете демонстрации ще бъдат против насилието над дами и в памет на всички убити от половинките си дами в Италия.
Джулия ще бъде заровена в Сант`Антимо незабавно, откакто трупът бъде подложен на аутопсия. В града ще бъде разгласен и печал.

А в това време в памет на младата жена в обществените мрежи заваляха рисунки и колажи, показващи я по този начин, както тя театралничи, бременна, на една от последните й фотоси. В обществените мрежи се завъртя и поема, написана от неродения наследник на Джулия до нея. В нея нероденото дете назовава татко си " страшилище " и споделя на майка си: " Сега ще бъдем дружно. Но скърбя, мамо Джулия, че няма да видя в никакъв случай морето, което толкоз ти харесваше, няма да хапвам шоколад, няма да пея песните, които ти обичаше ".

Засега без отговор остават въпросите дали тази покруса можеше да бъде избегната, дали околните на младата жена е трябвало да бъдат по-настоятелни и да я накарат да приключи пагубната за нея връзка. В дебатите се намесиха и звезди. Сред тях бе и първата брачна половинка на Ерос Рамацоти - Мишел Хунцикер, която съобщи, че дамите в никакъв случай не би трябвало да се съгласяват на последна среща с мъж, който ги е тормозил.

Същия ден, в който бе открито тялото на Джулия Трамонтано, в Рим полицайката Пиерпаола Романо от контингента, охраняващ Камарата на депутатите, беше убита от сътрудника си Масимилиано Карпинети. Двамата са работили дружно от 2018 година Пиерпаола, която е била на 58 години, била брачна половинка на почитан служител на реда. Синът й, който е на 22 години, също е служител на реда. Тя е имала връзка с 48-годишния си палач. Отскоро обаче схванала, че е болна от рак и решила да се сближи още веднъж със брачна половинка си. Жената е била убита от упор пред блока си в деня, в който отивала за първи цикъл на химиотерапия. Убиецът избягал с колата си, само че след няколко пресечки спрял и се прострелял. Убийството и самоубийството са били осъществени със служебния револвер на Масимилиано, който той нямал право да изнася отвън работното си място.

Ден след тези две убийства, единствено в Милано полицията на два пъти се намеси, с цел да предотврати принуждение против дами. В единия случай мъж излял запалителна течност пред дома на жена, която прекратила връзката си с него преди два месеца, а след това я засипал със заплашителни известия, поради което бе задържан. Във втория случай мъж бе арестуван, до момента в който се опитвал да удуши брачната половинка си с дръжката на чантата й пред очите на трите им деца, осведоми Българска телеграфна агенция.

Италианците към момента не могат да не помнят и убийството в средата на януари пред ресторант в Рим на адвокатката Мартина Шалдоне. 35-годишната юристка била експерт точно по случаи на принуждение над дами. Тя бе убита от някогашния си другар, 61-годишния Константино Бонаюти, който бил обожател и на огнестрелните оръжия. Броени минути преди убийството адвокатката вечеряла с брат си в ресторанта, когато вътре нахлул отхвърления ухажор и направил сцена. Жената се пробвала да се скрие от гнева му в тоалетната на заведението. Когато излязла оттова, някогашният й другар съумял да я склони да излезе за малко пред ресторанта, където я прострелял пред очите на доста хора, а след това се опитал да избяга. Това ликвидиране породи много полемики дали личният състав на ресторанта не е могъл да се намеси и да предотврати закононарушението.

От началото на годината в Италия са убити при разнообразни условия 46 дами, показва уеб сайтът femminicidioitalia.info. От тях 17 случая, в това число гореспоменатите три, получиха необятен публичен отзив и укрепиха апелите за повече ограничения против насилието над дамите в страната.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР