Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами

...
Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами
Коментари Харесай

Ананиев: Мотивите на президента за ветото са най-малкото несериозни


Нашият положителен лекарствен лист е с една от най-широките гами медикаменти и с оказан лечебен резултат. Няма заболяване, което да не е обезпечено с най-модерните прилагани в Европа и света лекарства. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по отношение на наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На 8 декември 2017 година президентът Румен Радев наложи несъгласие на § 6 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година поради незаплащането от НЗОК през 2018 година на избрани лекарствени артикули. Параграф 6 от Преходните и заключителните разпореждания на закона постанова мораториум на към 20 нови молекули, утвърдени за приложение в България, само че непокривани от касата до момента.

Президентът счита, че се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година и се визира главно конституционно право, гарантиращо на жителите налична здравна помощ.

Здравният министър сподели през днешния ден на брифинг, че огромна част от новите молекули не попадат в българските фармакотерапевтични управления.

„ През седмицата чухме доста обиди, назоваха ни по най-различен метод. Забелязах забележителна част хора, които ги виждам непрестанно по всякакви митинги, без значение от тематиката, която се дебатира. Това демонстрира метода на организация на този митинг. През седмицата излязоха и български учени, професори, излязоха шефове на лечебни заведения, които се занимават професионално с лекуването на жителите, те съгласно мен, споделиха истината и потвърдиха тезата, която се пробвам да потвърдя и аз. Ще дам образец със утринното изявление на проф. Гайдарски, който сподели, че българското население се лекува с най-качествените медикаменти, които са потвърдили своя лечебен резултат ”, добави Ананиев.

Вчера се върнах от Съвета на министрите на опазването на здравето в Брюксел. Там една от главните тематики беше за медикаментите. Разговарях с съвсем всички министри на опазването на здравето в страните - членки на Европейски Съюз. Едно от огромните им терзания е натискът на фармаиндустрията, които желаят да вкарат най-бързо новите молекули, с цел да могат допустимо най-бързо да възстановят вложенията, които са създали за тези молекули. Те се тормозят, че някои от тях не са минали интервала на проучване, а се бърза да се включат в лекуването на жителите. Имало е случаи, в които пациентите имат съществени контузии, има случаи дори, които са с съдбовен край. Много деликатно би трябвало да разсъждаваме по тематиката за новите молекули, предизвести здравният министър.

Той акцентира и че една от главните тематики, която ще се разисква по време на председателството ни, е тематиката за медикаментите. „ Там ще се кажат доста неща и ще се схванат претекстовете, които аз посрамвам в този момент ”, означи Ананиев, след което се обърна към президента Румен Радев с думите:

„ Ние ще създадем нашите претекстове за ветото. Но неговите претекстове, че в случай че ги няма тези нови молекули, няма да бъдат обезпечени конституционните права на жителите, и няма да бъдат равнопоставени всички жители пред закона и пред опцията да се лекуват или че се нарушава равенството на жителите, съгласно мен са най-малкото несериозни. Писал съм претекстове към несъгласие на президент и мисля, че тези хора, които пишат претекстовете на президента би трябвало да са по-добре осведомени с материята, за която пишат ”.

Ананиев е безапелационен, че в нашата страна, в нашата НЗОК 30% от разноските на обществения фонд отиват за медикаменти. „ В страните-членки на Европейски Съюз този % се движи сред 15 и 20. Самите министри на опазването на здравето на срещата в Брюксел останаха сюрпризирани от нашия положителен лекарствен лист с многото медикаменти и с ускорените темпове на приемане на новите молекули. България е една от страните, които най- бързо вкарват новите молекули, основани от фармаиндустрията. Това е значимо, тъй като не всеки път новите молекули преди тяхното изпитване носят позитивен резултат върху лекуването на българските жители ”, съобщи още министърът на опазването на здравето. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР