Нашият конкурс Обичам този град! продължава. Днес се пренасяме за

...
Нашият конкурс Обичам този град! продължава. Днес се пренасяме за
Коментари Харесай

Как се влюбих в Амстердам

Нашият конкурс " Обичам този град! " продължава. Днес се пренасяме за малко в Амстердам с помощта на Десислава Хоп.

По стичане на събитията се омъжих за холандец. Той беше и мотивът да отида за първи път в Амстердам. Не знам при вас по какъв начин е, само че аз бях слушала доста и разнообразни неща за този баснословен град. Бях типичният екскурзиант в столицата на Кралство Нидерландия, мечтана дестинация за хората, които желаят да пътуват и които си показват по какъв начин посещават непознати страни.

Първото нещо, което ме впечатли още на излизане от внушителната гара " Амстердам ", беше множеството колела, паркирани на едно място. Защо бяха там ли? Защото най-хубавият метод да се опознае тази мистерия, е като си наемете велосипед и се отдалечите от типично туристическите места. Защото единствено на велосипед можете да тръгнете по дребните улички и да си визиите, че сте родени там. Или най-малко това беше съветът на другар холандец за това, по какъв начин да се насладим на Амстердам по най-хубавия метод.

Друго нещо, което забелязах, беше, че подредбата на масите от заведенията, които са на открито, е от сценичен вид. Тогава се зачудих дали хората изобщо си приказват между тях, или просто седят и попиват амстердамски гледки.

Дотук нищо извънредно. Ами славата на Амстердам, ще попитате вие. Червените фенери, легализираната марихуана? Естествено, водена от тийнейджърско любознание, минах по улица с така наречен витрини, на които стоките са дами. Съпругът ми ми показа, че държавното управление желае последователно тези " витрини " да бъдат превърнати в фешън галерии... Дано! Аз персонално доста харесах тази концепция.

Естествено, търсех с взор една от най-големите атракции, а точно кофи шоповете (the coffee shops). Тъй като не съм почитател на опиатите като цяло, по този начин и не се престраших да вляза и да си поръчам space cake или капучино, поръсено с марихуана. Разбирам обаче хората, които желаят да влязат и да се отдадат на мистерията. Това беше моето първо посещаване в Амстердам, едно лято.  Следващото ми посещаване беше през декември, за техния празник Sinterklaas. Звучи като нашия Никулден, само че е на 5 декември. През този интервал може да срещнете по улиците или в бара холандския дядо Коледа с неговите помощници, които да ви хвърлят обичайни бисквитки с подправки. Аз ги боготворя. Децата тогава получават играчки, с цел да не свързват Коледа само с материални придобивки. Хитро, нали? Не очаквайте обаче коледна декорация като по американските филми, ще останете разочаровани. Украсата на всички места е семпла, минималистична и подредена със жанр, без ярки цветове.

Сега, до момента в който ви описвах този град, по този начин ми се приходи отново... Нямам самообладание да пристигна септември и да опозная есенния Амстердам, да ме отминават колоездачи, а очите ми да са цялостни с гледки на листа в топли цветове... А до момента в който пристигна септември, ви поисквам, девойки, прелестно и нехайно лято, изпълнено с същински или най-малко с мислени пътешествия!

Автор: Десислава Хоп
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР