Нашето Южно Черноморие все още има запазен най-ценния ресурс на

...
Нашето Южно Черноморие все още има запазен най-ценния ресурс на
Коментари Харесай

Адвокат: Битката за незастроените плажове по Южното ни Черноморие е много голяма, но те остават все по-малко

Нашето Южно Черноморие към момента има непокътнат най-ценния запас на туризма – природата и някои красиви към момента незастроени плажове. Но те остават все по-малко и борбата за тях е доста огромна. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " юрист Дончо Бораджиев, създател на Националната тактика за къмпиране.

" Абсолютно е реалност, че всяка една община би трябвало да има общ организационен проект, дори в случай че би трябвало да е прецизен законът всяко едно позволение за градеж, извадено без общ организационен проект е нелегално, което прави последните години градежите по Южното Черноморие отвън закона ", описа Дончо Бораджиев и добави, че казусът на общия организационен проект на Царево, който се пробва да прекара кметът Лапчев, и който даже по време на ръководството на неговата партия не мина, е жесток. Той по тази причина не съумява да бъде прокаран, по тази причина среща подобен отпор, тъй като в този общ организационен проект се усилват площите за застрояване с съвсем 100%. В този общ организационен проект всички далавери и противозаконни строителства, които са се случили през последните години, са вкарани в разнообразни зони, т.е. със задна дата ги узаконяват ", сподели още той.

Алчността е късият отговор на въпроса за разрешаването на казуса с къмпингуването съгласно Дончо Бораджиев. " Алчността в България избива и действително видяхме резултатите от това презастрояване, само че доста настойчиво отхвърляме да се поучим от грешките си. Примерно този конгломерат към Слънчев бряг от дълго време има пустеещи хотели, от дълго време хората бягат оттова, те привлякоха най-долнопробните туристи, които идват да се напият. Но в последна сметка това е продуктът, който се основава ", добави юристът. 

Дончо Бораджиев изрази още негодуванието си от това, че нашите сънародници са подготвени да стоят по 4-5 часа по границата вместо да отидат по автомагистралата до нашето море, и отиват на море в Гърция. " И там се възхищават навръх това – в Гърция строителството е извънредно малко и непокътнатата природа е това, което слага Гърция на напред във времето в туризма. А ние имаме хубаво, чисто море, хубави плажове, само че огромен копнеж за застрояване. Просто някои хора печелят много повече от това за сметка на здравето на своите съграждани и правото им на досег с природата ", уточни той.

В новия закон и наредбата, която е заложена в него да бъде издадена по отношение на къчпирането, има тотална възбрана за къмпиране. Там доста фино е казано " отвън уредените места " и когато се обърнем към общините и кажем: " Има ли уредени меса? ", и те споделят: " Такива места няма ". Това е отношението на локалните управници към този тип туризма. А този туризъм е без диря – не цапа, не бетонира, не мърси, елементарен за контролиране. Инвестицията за този тип туризъм не е огромна, само че притегля най-платежоспособните туристи ", каза Бораджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР