Населението на Китай е намаляло за първи път от повече

...
Населението на Китай е намаляло за първи път от повече
Коментари Харесай

Населението на Китай е намаляло за първи път от повече от шест десетилетия

Населението на Китай е намаляло за първи път от повече от шест десетилетия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция..

Китайската Национална статистическа работа заяви през днешния ден, че страната е имала 1,411 милиарда поданици в края на предходната година против 1,412 милиарда година по-рано.

Населението на Китай е намаляло за първи път от 1961 година Ройтерс дефинира това превръщане на наклонността като исторически преломен миг, който се чака да бележи началото на дълъг интервал на спад. Според прогнози Китай ще бъде изпреварен още тази година от Индия като страната с най-голямо население в света.

През 2022 година в страната е имало 6,77 раждания на 1000 души - спад от 7,52 през 2021 година до най-ниското ниво, откогато се води тази статистика.

За сметка на това смъртността е достигнала предходната година своето най-високо равнище от 1976 година - 7,37 умряли на 1000 души. През миналата година този индикатор е бил 7,18.

През 2022 година в Китай са се родили 9,56 милиона бебета и са умряли 10,41 милиона души, т. е. популацията е намаляло с към 850 хиляди души.

Този спад значително се дължи на политиката на едно дете в Китай сред 1980 и 2015 година и извънредно високите разноски за обучение, които са разубедили мнозина китайци да имат не повече от едно дете или въобще да нямат, отбелязва Ройтерс. Според специалисти мрачните демографски вероятности са били влошени още повече от строгите ограничаващи ограничения, които бяха в действие поради ковид в продължение на три години, преди внезапно да бъдат анулирани при започване на предишния месец, подлагайки здравната система на тестване.

Растежът на китайската стопанска система се е забавил предходната година до 3 % - едно от най-ниските нива през последните четири десетилетия, заяви още Националната статистическа работа, представена от Франс прес.

При това целевото равнище на управляващите бе 5,5 % - доста по-ниско от миналата 2021 година, когато брутният вътрешен артикул (БВП) на азиатския колос набъбна с повече от 8 %.

Като причина за осезаемото закъснение на китайския стопански напредък през предходната година Агенция Франс Прес показва ограничаващите ограничения поради ковид и рецесията в бранша на недвижимите парцели.

През последния близо половин век той е бил по-нисък единствено през 1976. (минус 1,6 процента) и през първата година от пандемията - 2020-а (2,3 процента).

Ограничителните ограничения поради ковид бяха анулирани през декември поради недоволството на изтощеното население. Засега икономическата интензивност обаче не се съживява, защото броят на болните от коронавирус се усили стремглаво и в събота китайските управляващи признаха за близо 60 хиляди смъртни случая в лечебните заведения след рухването на рестрикциите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР