Населението на град с размерите на Враца е получило за

...
Населението на град с размерите на Враца е получило за
Коментари Харесай

През 2016 г. ТЕЛК за пръв път получават хора, достатъчно да заселят град като Враца

Населението на град с размерите на Враца е получило за пръв път решение на ТЕЛК за трайно понижена продуктивност през 2016 година - 57 хиляди души .
През предходната година общо над 175 хиляди души с увреждания са преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Огромна част от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери - над 72% от всички. Те са разграничени поравно - по 36% на възраст над 60 година и още толкоз във възрастовата група 50-59 година Данните са от отчет на общественото министерство по Националната спогодба за поощряване на дейния живот на възрастните хора, съобщи в. " Сега ".
В концепцията за промяната в системата на ТЕЛК на общественото ведомство написа, че решението от ТЕЛК се е трансформирало във вход за приемане на заплащания от обществената и осигурителната система. Към края на 2015 година броят на хората на възраст над 16 година с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 година с увреждане са 45 хиляди.
Най-високи и през 2016 година остават броят и делът на хората, които получават ТЕЛК решение за 3 година - 71 хиляди, или над 40% . Увеличение се регистрира при каузи на лицата с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане със период 1 година. По степен на увреждане всеки трети човек, освидетелстван през 2016 година, е с сред 50% и 70%. 30% са със степен 71-90%, близо 23% са с най-тежката степен - над 90%. А съвсем 14% са със степен на увреждане до 50%.
В отчета за застаряването се показва, че е " нужен качествено нов метод към финансирането на опазването на здравето ", тъй като " запазването на здравето и интензивността на хората за по-дълъг интервал има позитивен резултат върху продуктивността и конкурентоспособността ".
Според специалисти, 50% от разликите в икономическия напредък сред бедните и богатите страни се дължат на разликите в здравето и продължителността на живота. Средната дълготрайност на живота за 2014 - 2016 година е 74.7 години и по отношение на предходния интервал (2013 - 2015 г.) се усилва с 0.2 години. Средната дълготрайност на живота при мъжете е 71.2 година, до момента в който при дамите е със 7 години по-висока - 78.2 година Пенсионерите у нас получават приблизително по 21.5 години пенсия през последните две години. Нетният коефициент на заменяне на прихода - съотношението сред междинната пенсия и средномесечния чист застрахователен приход - се е намалил до 55%.
Правителството счита да направи промяна в системата през идващите две години, тъй като съгласно изявления на ръководещите има голям брой подправени експертизи и надлежно инвалидни пенсии, посредством които се източва Национален осигурителен институт. Идеята е експертизата да се раздели в две разнообразни комисии - здравна и към Национален осигурителен институт. Първата ще дефинира типа и степента на увреждането, нужната рехабилитация, а втората - какво може да работи човек с сходно увреждане.
Депутати от " Обединените патриоти " желаеха преди седмица за две години всички хора с увреждания да минат още веднъж през ТЕЛК. Социалният министър Бисер Петков пък разяснява, че съществуването на две комисии не значи, че хората с увреждания ще вървят на две места, просто втората ще работи по документи. Петков сподели и че препоръчаната идея все още не планува лице, което работи и получава пенсия за неработоспособност, да бъде лишено от опцията да я получава. Това обаче е главно терзание на хората с увреждания, които изрично не одобряват предложенията все още.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР