Насекомите, по-специално мравките, са отличен жив прототип за проектиране на

...
Насекомите, по-специално мравките, са отличен жив прототип за проектиране на
Коментари Харесай

Робот-мравка променя дължината на крайниците си според повърхността

Насекомите, по-специално мравките, са отличен " жив първообраз " за планиране на роботизирани системи, които имат минимално равнище на трудност, само че могат да употребяват доста разнообразни тактики, когато се движат в разнообразни среди. Наблюдавайки по какъв начин мравките се движат през затворени пространства, откриватели от Калифорнийския университет в Сан Диего и Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис са проектирали и основали първообраз на дребен робот, който може да се приспособява към изискванията на придвижване посредством автоматизирано контролиране на дължината на крайниците си.

Роботът, който е необятен 30 сантиметра и дълъг 20 сантиметра, има четири крайника, състоящи се от извити тръби с друг диаметър, които могат да се прибират един в различен. Най-интересното в тази ситуация е, че дължината на тези крака се трансформира в въздържан режим без присъединяване на никакви задвижвания. Всичко това се реализира от система от уравновесени пружини, свързващи сегментите. Това разрешава на крайника да се удължи до цялостната си дължина, когато роботът се движи в намерено пространство, или да се свие до минимална дължина, когато роботът стартира да минава през тясна зона.

По време на тестванията този робот-мравка, променяйки ширината и височината си, съумя сполучливо да премине през такива тесни места и места с ниска височина, които биха се трансформирали в непреодолима спънка за други роботи. Приспособимостта на неговия дизайн му разреши да се компресира до 72 % от естествената си широчина и 68 % от цялостната му височина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР