Насърчавам Скопие и София да удвоят усилията за постигане на

...
Насърчавам Скопие и София да удвоят усилията за постигане на
Коментари Харесай

Брюксел призова София и Скопие да спрат с изявленията и да търсят решение

Насърчавам Скопие и София да удвоят напъните за реализиране на взаимноприемливо решение по откритите въпроси. Това съобщи през днешния ден пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей.Призовавам за възпиране от изказвания и дейности в нарушаване на по-широките европейски ползи, добави той. Двустранните съглашения на Северна Македония с Гърция и България би трябвало да се ползват добросъвестно от всички, уточни еврокомисарят.

Той изрази вяра договарянията за присъединение с Северна Македония да стартират до юли.

По неговите думи промените в балканската страна би трябвало да продължат. Добросъседските връзки са съществена част от пътя към Европейски Съюз, уточни Вархей.

Той добави, че пред Скопие остава още доста работа за противопоставяне на корупцията и проведената престъпност, и за налагане на законността.

Евродепутатът Илхан Кючюк ( " Обнови Европа " /ДПС), докладчик по напредъка на Северна Македония, означи достиженията по дългия и сложен път на промените и отстъпките по пътя към Европейски Съюз. Той уточни, че в отчета на Екологичен потенциал за страната се съдържа апел партиите в Северна Македония да се въздържат от националистическа и провокативна изразителност, както и гледище за спомагателни промени - по-дълбоки и по-бързи.

Надяваме се Скопие и София да възстановят градивния разговор, с цел да реализиран резистентен прогрес, съобщи Кючюк.

По неговите думи е належащо да се реализиран отстъпки по проект за ограничения, които да бъдат оценени непрекъснато съгласно двустранния контракт и това да разреши начало на присъединителните договаряния допустимо най-скоро. Когато доверието е нарушено, би трябвало да бъде възобновено и най-хубавият метод е да се върнем към устоите на контракта, съобщи той.

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) означи, че присъединението към Европейски Съюз е най-бързият метод да се преодолеят последствията от комунизма. Все още в Северна Македония е дискриминиран всеки, който съобщи обществено своя български генезис. Историческата истина е табу, а който я споделя, бива подлаган на напън и обиди. Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкването на демократични права, като правото на свободно изложение, разясни Ковачев.

Той съобщи, че над 130 хиляди са българските жители по генезис, като част от българската историческа общественост, която до Титовия режим съставлява болшинство там. Тези хора живеят в боязън и са притискани да не се пишат като българи в идното броене. Последен образец е участникът в Евровизия, чийто единствен грях бе, че показа своя български генезис и последва вълна от закани, добави Ковачев.

Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) уточни, че в Северна Македония се прави фрапантно нарушение на главното човешко право - на самоопределяне. Той даде образци със закани и напън против хора, които намерено са декларирали българската си етническа принадлежност.

В страната се горят български флагове, това е Северна Корея. Българското държавно управление пази историческата истина, заключи той.

Александър Йорданов (ЕНП/СДС) съобщи, че Северна Македония не извършва контракта с България и продължава антибългарската акция. Остава неосъден геноцидът над българите при комунистическия режим, продължава политиката на промяна на идентичността на умряли българи, кражбата на българското културно-историческо завещание. Това са закононарушения, а не спор за историята. В Скопие не се приказва " македонски език ", а език на омразата против българите и България, добави той. България желае да приемем РСМ в Европейски Съюз, само че откакто тази страна се имунизира против комунистическия вирус от предишното, добави Йорданов.

Петър Витанов (СД/БСП) уточни, че изострянето на борбата по въпроса за РСМ се употребява в България от извънредно фашизирани националистически партии в предизборната акция. По неговите думи в РСМ това дава мотив за спомагателен напън над хората с българско съзнание. Ние сме за напредъка на РСМ, само че той минава през добросъседски връзки, добави Витанов.

Представителите на парламентарните групи на Социалистите и демократите (СД) и на Зелените приканиха договарянията за присъединение да стартират. Според СД българското несъгласие е безконтролно и би трябвало да бъде оттеглено.

Предвижда се отчетите за напредъка на Северна Македония и останалите страни от Западните Балкани по пътя към Европейски Съюз да бъдат гласувани по-късно от евродепутатите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР