НАСА съобщи, че заедно с компанията Aerojet Rocketdyne е започнала

...
НАСА съобщи, че заедно с компанията Aerojet Rocketdyne е започнала
Коментари Харесай

НАСА започва тестовете на нов електрически ракетен двигател за лунната станция Lunar Gateway

НАСА заяви, че дружно с компанията Aerojet Rocketdyne е почнала квалификационни проби на електрическия ракетен мотор AEPS, предопределен за системата за маневриране на окололунната станция Lunar Gateway (Лунен портал). Това е най-мощният електрически ракетен мотор досега, с мощ 12 kW, четири пъти по-голяма от мощността на предходните съоръжения от сходен вид.

Станцията Lunar Gateway ще има три такива мотора, които ще могат да я поддържат в дадена орбита в продължение на най-малко 15 години. Те ще бъдат инсталирани на електрическия задвижващ модул PPE (Power and Propulsion Element), захранван от слънчеви акумулатори с обща мощ към 60 kW. Работното тяло за електро-ракетните (йонните) мотори ще бъде ксенон, чийто контейнер на борда на модула ще побира до 2 тона газ.

Като се вземат поради всички закъснения, по проект станцията Gateway би трябвало да бъде подготвена през 2025 година Тя ще обезпечава поддръжката на лунните задачи, в това число кацането на хора на повърхността на спътника, и ще служи като база за сглобяване на галактически транспортен съд за изпращане на екипажи до Марс.

Включването на йонните мотори AEPS на Aerojet Rocketdyne в станцията ще бъде първото практическо тестване на задвижващите системи, които се чака да поддържат бъдещите задачи в дълбокия космос и транспортните направления в системата Земя-Луна. Йонните мотори са с ниска мощ, само че могат да работят непрестанно за дълги интервали от време със скромни ресурси от гориво. Един контейнер с ксенон на станцията би трябвало да е задоволителен за най-малко 15 години работа, в това число и за маневри за извеждане на станцията в работна орбита.

Първият модул на AEPS към този момент е изпратен на НАСА и е конфигуриран за тестване при започване на месец юли. Вторият модул ще бъде доставен през 2024 година Планирани са четири години непрекъснати проби на един от моторите във вакуумна камера, с цел да се изяснят всички нюанси на работа, разходът на гориво при другите режими и цялостната му успеваемост. Очевидно е, че преди стартирането на мотора Gateway няма да има време да завършат пълномащабните тествания, които ще продължат 23 хиляди часа. Но НАСА не се смущава от това. Завършването на тестванията е належащо за бъдещите галактически стратегии, като за изстрелването на Moon Gate времето ще бъде задоволително

Първите проби на електрическия ракетен мотор AEPS ще включват вибрационни и други механични проби на елемента, които ще симулират политане на ракета и следващи маневри. Статичните проби на изстрелване на ракета явно ще стартират едвам през идната година.

НАСА прибавя, че прави всичко допустимо, с цел да форсира тестванията на йонния мотор AEPS.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР