НАСА съобщи, че търси начини да върне марсианските скали, събрани

...
НАСА съобщи, че търси начини да върне марсианските скали, събрани
Коментари Харесай

НАСА търси по-бърз и по-евтин начин за доставяне на скали от Марс на Земята

НАСА заяви, че търси способи да върне марсианските скали, събрани от марсохода Perseverance, на Земята по-бързо и на по-ниска цена от плануваното, откакто бе подложена на критика за доста надхвърляне на бюджета.


Усилията идват в миг, когато Китай напредва в реализирането на по-проста задача за връщане на проби на Червената планета " към 2030 година ", съгласно държавните медии, което би го направило първата страна, постигнала това достижение.

" Изводът е, че 11 милиарда $ са прекалено много, а връщането на проби едвам през 2040 година е недопустимо дълго ", съобщи ръководителят на американската галактическа организация Бил Нелсън в телефонен диалог с кореспонденти.

НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА) възнамеряваха да приземят кораб към кратера Езеро, където марсоходът Perseverance прекара години в търсене на следи от античен микробен живот, който може да е съществувал преди милиарди години, когато Марс е бил по-топъл и мокър от през днешния ден.

Тридесет епруветки с проби, събрани от марсохода, ще бъдат натоварени на дребна ракета и изстреляни в орбита, където различен галактически уред ще ги улови и ще ги донесе вкъщи.

Но скорошен одит на проектите на НАСА, осъществен от самостоятелен надзорен съвет, съобщи, че задачата за връщане на проби от Марс е била основана " с нереалистични бюджетни и времеви упования през цялото време " и че има " съвсем нулев " късмет да се спазят плануваните дати за изстрелване.

Външните специалисти също по този начин откриха, че общите разноски могат да набъбнат до 11 милиарда $, което е съвсем два пъти повече от декларираното от НАСА.

В резултат на това НАСА възнамерява да изиска нови оферти от галактическата промишленост, които да понижат някои от упоритостите на задачата.

" За да създадем нещата по-бързо, може да се наложи да понижим обсега на броя на пробите ", съобщи пред кореспонденти Ники Фокс от НАСА, без да прецизира какъв ще бъде новият брой.

Нелсън съобщи, че организацията е била принудена да се оправи и с бюджетните ограничавания, наложени от Конгреса, които са предиздвикали НАСА да изиска над 2 милиарда $ по-малко, в сравнение с се е надявала за 2025 година, вследствие на съглашението за тавана на дълга, реализирано предходната година.

Китайската задача за връщане на проби от Марс Tianwen-3 работи по изстрелването си към 2030 година, оповестиха държавните медии предишния месец.

Въпреки че китайската задача е по-опростена и ще вземе проби единствено от непосредствена непосредственост до мястото на кацане, да бъдеш първият, който ще върне скали от различен свят, въпреки всичко ще бъде голяма геополитическа победа.

Китай може също по този начин да бъде идната страна, която ще изпрати екипаж на Луната, в случай че задачата му през 2030 година се реализира преди кацането на ръководения от НАСА " Артемис 3 ".

" Ако те съумеят да върнат проби от Марс преди Съединени американски щати, даже и да става въпрос за грабваща проба, която е съвсем безполезна от научна позиция, това доста повече наподобява на момента на Спутник ", съобщи неотдавна пред Агенция Франс Прес Г. Скот Хъбард, някогашен почитан чиновник на НАСА и професор в Станфорд, като уточни, че това би било сигнал за пробуждане на западните страни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР